Göteborgs universitet
Bild
Nordens flaggor
Foto: Pixabay

Nordkurs

Åk till Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island eller Norge på sommarkurs. Du utforskar våra grannländer på nära håll samtidigt som du lär dig mer om Nordens språk och kulturer. Nordkursstipendiet täcker både din rese- och boendekostnad.

Läs utomlands och få mer nordiska språk

Kurserna ges vanligtvis i juni-juli under cirka tre veckor och arrangeras av olika universitet och högskolor i Norden, som Århus, Helsingfors, Tammerfors, Uleåborg, Tórshavn, Reykjavik, Bergen, Oslo, Tromsö och Trondheim. Du måste vara registrerad student i Sverige för att få gå kurs i något av de övriga nordiska länderna. Det spelar ingen roll vilket ämne du läser, alla kan söka Nordkurs.

Ta del av Nordens språk och kulturer

Du lär dig språket på plats där det talas och fördjupar dig i landets litteratur. Dessutom utvecklar du din interskandinaviska språkförståelse när du träffar kurskamrater från de olika nordiska länderna.

Ansökan och antagning

Antagningen öppnar efter nyår och sista ansökningsdag är oftast 1 mars. Du får besked om du är antagen i början av april. En förutsättning för att bli antagen är att du har en grannspråksförståelse av danska och norska samt förstaspråksnära kompetens i svenska. Detta gäller även kurserna på Island, Grönland och Färöarna. Engelska används inte.

Du ansöker via länken nedan till Nordkurs svenska webbplats vid Stockholms universitet. Där hittar du mycket praktisk information om Nordkurs som är bra för dig att känna till inför din ansökan och resa.

Nordkurs Sverige 

Stipendium och ekonomi

Du som blir antagen till en kurs får ett stipendium som är beräknat att täcka kostnader för resa och bostad på studieorten. Kurserna är CSN-berättigade.  

Om Nordkurs 

Nordkurs är ett samarbete mellan universitet i de nordiska länderna som har pågått sedan 1960-talet. Det började som studentorganiserade nordiska möten, och det blev efter hand ett nätverk av sommarkurser understött av Nordiska ministerrådet. 

www.nordkurs.nu

Kontakt

Landskoordinator för Nordkurs i Sverige:
nordkurs.svefler@su.se

Studievägledare vid Göteborgs universitet: 
elisabeth.andersson@svenska.gu.se