Navigate to video: Förälder på avstånd
Video (12:24)
Förälder på avstånd
Bild
Länkstig

Förälder på avstånd

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektets storlek
4 871 000
Projekttid
2019 - 2025
Projektägare
Institutionen för socialt arbete

Kort beskrivning

Tidigare studier har visat att föräldrar i Sverige inte får det stöd de behöver för att kunna upprätthålla eller utveckla sitt föräldraskap när barn placeras i samhällsvård. Detta trots att socialtjänsten har ett explicit uppdrag att ge ett sådant stöd och trots att såväl barn som föräldrar efterfrågar det. Under 2019–2021 genomförs projektet "Förälder på avstånd" - ett samarbete mellan Göteborgsregionen, Region Jönköpings län och Göteborgs universitet.

Satsning på tillämpad välfärdsforskning inom socialtjänsten

Forskningsprojektet är ett resultat av det statliga forskningsrådet FORTE:s satsning på tillämpad forskning inom socialtjänsten. En bärande princip är att forskning och dess resultat ska vara till nytta för praktiken och i så stor utsträckning som möjligt genomföras och utformas i samarbete med socialtjänsten.  

Projektet genomförs enligt den så kallade genombrottsmodellen, där sju svenska kommuner deltar. 

Resultat

Vetenskaplig artikel: Nurturing ideas, practices and knowledge circulation in child and family social work: results from a collaborative projectLänk till annan webbplats. Av Anna Melke, Therése Wissö och Iréne Josephson.

Vetenskaplig artikel: Exploring moral injury among parents with children inout-of-home careLänk till annan webbplats.Länk till annan webbplats. Av Therése Wissö, Anna Melke och Iréne Josephson.

Förälder på avstånd – stöd till dig som möter föräldrar med barn i samhällsvård

Förbättrat stöd till föräldrar med barn i samhällsvård – en rapport som sammanfattar projektet Förälder på avstånd

Vetenskaplig artikel: Social workers’ constructions of parents to children in foster careLänk till annan webbplats. Av Therése Wissö, Anna Melke och Iréne Josephson.

Syfte 

Syftet med projektet är att undersöka hur socialtjänsten i ett antal kommuner stöder föräldrar som har sina barn placerade i familjehem eller på institution, och hur stödet utvecklas över tid. 

Resultaten följs upp genom analyser av innehållet i socialtjänstens stöd samt genom intervjuer med föräldrar.

Projektet utgår från följande frågeställningar:

  • Hur definierar och identifierar professionella stödbehov hos föräldrar med placerade barn? Vilka dimensioner av föräldraskap uppmärksammar professionella hos föräldrar som har sina barn placerade i familjehem och på HVB-hem. 
  • Vilka stödformer finns idag och hur utformas dessa? 
  • Vilka erfarenheter har föräldrar av stöd från socialtjänsten under barnets placering och hur ser deras önskemål om stöd ut? Hur kan eventuella skillnader mellan föräldrars upplevelser och erfarenheter förstås? 
  • Hur bör framtidens stöd till föräldrar med placerade barn utformas? Vilka hinder och möjligheter framträder i förbättringsarbetet med att utveckla stöd till föräldrar med placerade barn? 
Kontakt

Therése Wissö, docent i socialt arbete, Göteborgs universitet, therese.wisso@socwork.gu.se, tel: 0766-18 63 86

Anna Melke, forskare/projektledare, Göteborgsregionen (GR), FoU i Väst Göteborgsregionen, anna.melke@gr.com, tel: 0739-97 53 44

Irene Josephson, forskare, Region Jönköpings län, Kommunal utveckling, FoUrum social välfärd, irene.josephson@rjl.se, tel: 0722-30 33 01

 

Forskningen bedrivs inom plattformen BUFSA

Projektet tillhör forskningsplattformen Barn, unga och familjer i socialt arbete (BUFSA) vid Institutionen för socialt arbete. Här undersöks barn och ungas levnadsvillkor i olika kontexter. 

Läs mer om forskningen i BUFSA

Mer forskning om socialt arbete

Forskarna på Institutionen för socialt arbete studerar sociala problem, deras orsaker och konsekvenser för individ, grupp och samhälle.

Om forskningsverksamheten vid Institutionen för socialt arbete

Forskningsprojekt hos oss bedrivs inom forskningsplattformar och i forskningsnätverk. I plattformarna och nätverken medverkar både enskilda forskare och forskargrupper.