Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
25 frågor och svar
Länkstig

23. Kan vattenbruket växa utan att det sker på bekostnad av miljön?

En förutsättning för vattenbrukets tillväxt är att den lokala miljöpåverkan kan hållas på en låg och acceptabel nivå. Foderframställningen måste bygga på hållbara råvaror, oavsett om dessa är animaliska eller vegetabiliska. Och de geografiska förutsättningarna måste vara goda – vi kommer inte att kunna odla fisk överallt.

Vattenbruk, inklusive fiskodling, kan uppfylla höga miljökrav genom fortsatt utveckling av slutna odlingssystem med vattenrening. Multitrofa odlingar där alger, musslor och fisk odlas tillsammans, kan öppna möjligheter för miljövänligare kassodling. Anläggningar längre ut till havs är ett annat framtidsscenario där bra vattenkvalitet kan kombineras med ökad produktion inom vattenbruket.

Utveckling av fisk och foder för låga utsläpp, liksom valet av bra lokaler för vattenbruk, avgör näringens förutsättningar för tillväxt och hållbarhet. Det hållbara vattenbruket erbjuder ett energieffektivt och klimatsmart sätt att producera livsmedel. Genom odling av musslor, ostron och alger, som tar upp näringsämnen ur havet, kan det dessutom ge samhället ett bidrag i arbetet för ett friskare hav.

 

> Klimatpåverkan vid produktion av fiske och skaldjur