Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
25 frågor och svar
Länkstig

10. Finns det en miljömärkning för odlad fisk?

Ja, märkning av fisk finns för både vildfångad och odlad fisk. Odlad fisk och skaldjur kan ha en internationell märkning som heter Aquaculture Stewardship Council (ASC).

ASC är en ny märkning och reglerna utvecklas successivt, men märkningen talar redan nu om att fisken har odlats med foder baserat på hållbara råvaror samt att vattnet från odlingarna renas.

Vildfångad fisk och skaldjur kan vara miljömärkt med Krav eller MSC som visar att fisken kommer från hållbara bestånd och att den är fiskad med hållbara metoder. Den 4 februari 2014 blev svenska odlade blåmusslor godkända enligt MSC-märkningen. De certifierade blåmusslorna odlas på rep på svenska västkusten och musslorna säljs till största del färska i Sverige.

I fiskdisken framgår det många gånger inte om fisken är odlad eller vildfångad. Men är det Atlantlax, det vill säga lax av arten Salmo salar, så kan du räkna med att den kommer från en norsk odling om det inte står något annat.

Visste du att det finns en rad certifieringssystem för ekologisk lax? Exempel är Soil Association, Debio, Naturland och Organic Food Federation.

> Aquaculture Stewardship Council
> Marine Stewardship Council
> Krav