Göteborgs universitet
Bild
Tre personer med brassinstrument går utanför Eklandagatan 86
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Ersättningslokaler under byggarbete

Ett nytt hus ska byggas mellan Götaplatsen och Näckrosdammen under åren 2023–2027. Här ska både HDK-Valand och Högskolan för scen och musik rymmas. Under byggtiden behöver Högskolan för scen och musik flytta till ersättningslokaler.

Huset Artisten, där Högskolan för scen och musik finns i dag, ska byggas om och bli större. Fakultetens nya byggnad planeras att stå klar 2027. Inflyttningen beräknas ske etappvis 2024–2027. 
 
Under tiden som arbetet pågår kommer det inte vara möjligt att vistas i Artisten. Vi kommer att flytta ut tillfälligt till andra lokaler, i etapper med start sommaren 2022. Du som student hos oss ska självklart få en högkvalitativ utbildning även under byggtiden. Tills det nya huset är klart och vi kan flytta in kommer Högskolan för scen och musik ha sin huvudsakliga hemvist på Eklandagatan 86 i Johanneberg, där lokaler har anpassats för vår verksamhet.

Några av utbildningarna kommer också att använda andra lokaler i Göteborg, med närhet till professionella aktörer inom sitt konstnärliga fält - du hittar information om dessa på den här sidan. 

Vem flyttar vart och när?

På vår interna webbsite Studenportalen hittar du detaljerad information om vilka studentgrupper som flyttar vart och när flytten sker. Läs mer på Studentportalen.

Bild
Byggnad på Eklandagatan 86
Foto: Johan Wingborg

Eklandagatan 86 

Eklandagatan 86 ligger ungefär en kvarts promenad från Götaplatsen. För de flesta som studerar på Högskolan för scen och musik kommer detta vara platsen för undervisning och för att träffa andra studenter. Lokalerna har byggts om för att passa våra utbildningar. Här hittar du till exempel övningsrum, danssalar, rörelsesal, ensemblesalar, ljudstudio, slagverksrum och en konsertsal för elförstärkt musik. 
 
Självklart kan du värma din matlåda på plats, och det finns flera matställen i närheten. Du som tycker om att träna kan dessutom glädjas åt närheten till två av Fysikens anläggningar. 

Preliminär inflytt: Januari 2023

Bild
Brewhouse fasad
Foto: Higab/Martin Lysell

Brewhouse

Åvägen 24, 412 51 Göteborg

Delar av våra utbildningar i musik- och ljudproduktion, komposition samt individuella programmet kommer att äga rum här. Brewhouse är ett kreativt centrum i stadsdelen Gårda i Göteborg som sedan starten 2004 har varit en plats där kreativitet, konstnärskap och entreprenörskap kan mötas och växa.

Innanför Brewhouse tegelgula fabriksfasader, i Apotekarnes vattenfabrik från 1936, har den gamla tappningssalen omvandlats till eventarena för konserter, mässor och konferenser. Här finns också musikstudior, kontor och inkubatorverksamhet för nystartade företag inom kreativa näringar, såväl som en restaurang.

Preliminär inflytt: Augusti 2022

Bild
Akademin Valands fasad mot Vasagatan
Foto: Natalie Greppi

HDK-Valand

Vasagatan 50, 411 37 Göteborg

Till denna byggnad från 1869 som för många känd som Konsthögskolan Valand, kommer delar av våra utbildningar inom scenkonst att förläggas. Hela kvarteret rymmer idag vår systerinstitution HDK-Valand med ämnen som design, fri konst, konsthantverk, film, foto, litterär gestaltning och lärarutbildningar i slöjd och bild. 

Lokalerna rymmer utöver undervisningslokaler ateljéutrymmen, flera välutrustade verkstäder, två studentdrivna gallerier och utrustning för bland annat film, ljud och foto.

Preliminär inflytt: Augusti 2022

Bild
En tegelfasad med en dörr
Foto: Albin Olsson

Andra stället

Triörgatan 1, 424 65 Angered

Här kommer utbildningarna inom scenkonst att genomföra delar av sin verksamhet. Lokalen är över 1000 kvadratmeter och består till största delen av en stor blackbox anpassad för teaterproduktioner. Den ligger i anslutning till Angereds teater och teaterskola samt kulturhuset Blå stället. 

Andra Stället har periodvis använts av Angereds Teater både för att spela föreställningar och som replokal. Den har också använts av fritidsgården Kulturatom, ett skrädderi, Clandestino Institut, Teater Chill, dansskolan Funky Kids, Kulturskolan med flera aktörer. Mellan 2016 och 2019 var Folkhögskolan i Angered och skådespelarutbildningen Angereds Teaterskola i lokalen.

I närheten finns promenadvägar och unik natur kring Lärjeån. Här finns också många lunchställen och kaféer, Kultur på burk, Lärjeåns trädgårdar och bra torghandel.

Preliminär inflytt: Oktober 2022

Bild
En interiör från en kyrka
Foto: Johan Wingborg

Örgryte nya kyrka

En stor kyrka i nygotisk stil, som stod klar år 1890. På plats finns den nordtyska barockorgeln, ett nybygge som genomförts i form av ett forskningsprojekt inom ramen för GoArt. Målsättningen var att skapa en orgel från 1600-talet i Arp Schnitgers anda. I kyrkan finns också den brittiska Willisorgeln från slutet av 1800-talet. Studenter i kyrkomusik samt orgel och relaterade klaverinstrument kommer att genomföra delar av sin utbildning här. 

Bild
En stor grupp musiker på scen
Foto: Johan Wingborg

Göteborgs konserthus

Vid Götaplatsen ligger denna funkispärla, som är hemmascen för Göteborgs symfoniker. Som student vid masterprogrammet i symfoniskt orkesterspel kommer du medverka vid konserter här. Även studenter från kandidatutbildningen i klassisk musik och de fristående kurserna i interpretation kan komma att medverka vid konserter här.

Bild
En symfoniorkester i universitetsaulan
Foto: Johan Wingborg

Universitetsaulan

Aulan finns i Göteborgs universitets huvudbyggnad i Vasaparken. Du som studerar vid masterprogrammet i symfoniskt orkesterspel kommer att delta i orkesterrepetitioner i denna lokal. Även studenter från kandidatutbildningen i klassisk musik och de fristående kurserna i interpretation kan komma att medverka vid repetitioner här.

Artikel ur GU Journalen

Till våren 2023 blir aulan i universitetets huvudbyggnad repetitionslokal för bland annat University of Gothenburg Symphony Orchestra. Det innebär också att några av Högskolan för scen och musiks traditionella lunchkonserter flyttar till Vasaparken.

Får det vara en konsert till lunch?