Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
Tre personer med brassinstrument går utanför Eklandagatan 86
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Ersättningslokaler under byggarbete

Göteborgs universitet och Akademiska Hus planerar en ny byggnad för Konstnärliga fakulteten vid universitetsområdet Näckrosen. Byggnaden ska rymma både HDK-Valand och Högskolan för scen och musik. Under byggtiden behöver Högskolan för scen och musik flytta till tillfälliga lokaler.

Projektet innebär att delar av byggnaden Artisten där Högskolan för scen och musik finns i dag, planeras att byggas om och bli större. Den byggnad som ligger längs med Johannebergsgatan samt D-huset rivs och ersätts med en avlång huskropp. Övriga Artisten bevaras och renoveras. På parkeringsplatsen Fågelsången bakom Göteborgs Stadsteater planeras för en ny, kubformad byggnad. Den byggnaden kommer att synas jämte Konstmuseet och Stadsteatern. 
 
Under tiden som den nya byggnaden förverkligas kommer det inte vara möjligt att vistas i Artisten. Vi planerar att flytta ut tillfälligt till andra lokaler sommaren 2022. Vi vill såklart att du som blivande eller befintlig student hos oss, ska få en högkvalitativ utbildning även under byggtiden. Tills det nya huset är klart och vi kan flytta in kommer institutionens huvudsakliga hemvist vara på Eklandagatan 86 i Johanneberg. Vi hoppas också inom kort kunna berätta mer om våra planerade samarbeten med professionella aktörer där du som student kommer att få tillgång till etablerade scener, avancerad teknik och studios. 
 
Fakultetens nya byggnad planeras att stå klar 2027. Inflyttningen beräknas ske etappvis 2024–2027. 

Bild
Byggnad på Eklandagatan 86
Foto: Johan Wingborg

Eklandagatan 86 

Eklandagatan 86 ligger ungefär en kvarts promenad från Götaplatsen. För de flesta som studerar på Högskolan för scen och musik kommer detta vara platsen för undervisning och för att träffa andra studenter. Lokalerna har byggts om för att passa våra utbildningar. Här hittar du till exempel övningsrum, rörelsesal, ensemblesal, ljudstudio, slagverksrum och en konsertsal för elförstärkt musik. 
 
Självklart kan du värma din matlåda på plats, och det finns flera matställen i närheten. Du som tycker om att träna kan dessutom glädjas åt närheten till två av Fysikens anläggningar.