Göteborgs universitet
Bild
Tre personer med brassinstrument går utanför Eklandagatan 86
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Ersättningslokaler under byggarbete

Göteborgs universitet och Akademiska Hus planerar en ny byggnad för Konstnärliga fakulteten vid universitetsområdet Näckrosen. Byggnaden ska rymma både HDK-Valand och Högskolan för scen och musik. Under byggtiden behöver Högskolan för scen och musik flytta till ersättningslokaler.

Projektet innebär att delar av byggnaden Artisten där Högskolan för scen och musik finns i dag, planeras att byggas om och bli större. Den byggnad som ligger längs med Johannebergsgatan samt D-huset rivs och ersätts med en avlång huskropp. Övriga Artisten bevaras och renoveras. På parkeringsplatsen Fågelsången bakom Göteborgs Stadsteater planeras för en ny, kubformad byggnad. Den byggnaden kommer att synas jämte Konstmuseet och Stadsteatern. Fakultetens nya byggnad planeras att stå klar 2027. Inflyttningen beräknas ske etappvis 2024–2027. 
 
Under tiden som den nya byggnaden förverkligas kommer det inte vara möjligt att vistas i Artisten. Vi planerar att flytta ut tillfälligt till andra lokaler med start sommaren 2022. Vi vill såklart att du som blivande eller befintlig student hos oss, ska få en högkvalitativ utbildning även under byggtiden. Tills det nya huset är klart och vi kan flytta in kommer institutionens huvudsakliga hemvist vara på Eklandagatan 86 i Johanneberg. Några av utbildningarna kommer också att bedriva verksamhet i andra lokaler i Göteborg, med närhet till professionella aktörer inom sitt konstnärliga fält - du hittar information om dessa på den här sidan. 

Vem flyttar vart och när?

På vår interna webbsite Studenportalen hittar du detaljerad information om vilka studentgrupper som flyttar vart och när flytten sker. Läs mer på Studentportalen.

Bild
Byggnad på Eklandagatan 86
Foto: Johan Wingborg

Eklandagatan 86 

Eklandagatan 86 ligger ungefär en kvarts promenad från Götaplatsen. För de flesta som studerar på Högskolan för scen och musik kommer detta vara platsen för undervisning och för att träffa andra studenter. Lokalerna har byggts om för att passa våra utbildningar. Här hittar du till exempel övningsrum, rörelsesal, ensemblesal, ljudstudio, slagverksrum och en konsertsal för elförstärkt musik. 
 
Självklart kan du värma din matlåda på plats, och det finns flera matställen i närheten. Du som tycker om att träna kan dessutom glädjas åt närheten till två av Fysikens anläggningar. 

Preliminär inflytt: Januari 2023

Bild
Brewhouse fasad
Foto: Higab/Martin Lysell

Brewhouse

Åvägen 24, 412 51 Göteborg

Delar av våra utbildningar i musik- och ljudproduktion, komposition samt individuella programmet kommer att äga rum här. Brewhouse är ett kreativt centrum i stadsdelen Gårda i Göteborg som sedan starten 2004 har varit en plats där kreativitet, konstnärskap och entreprenörskap kan mötas och växa.

Innanför Brewhouse tegelgula fabriksfasader, i Apotekarnes vattenfabrik från 1936, har den gamla tappningssalen omvandlats till eventarena för konserter, mässor och konferenser. Här finns också musikstudior, kontor och inkubatorverksamhet för nystartade företag inom kreativa näringar, såväl som en restaurang.

Preliminär inflytt: Augusti 2022

Bild
Akademin Valands fasad mot Vasagatan
Foto: Natalie Greppi

HDK-Valand

Vasagatan 50, 411 37 Göteborg

Till denna byggnad från 1869 som för många känd som Konsthögskolan Valand, kommer delar av våra utbildningar inom scenkonst att förläggas. Hela kvarteret rymmer idag vår systerinstitution HDK-Valand med ämnen som design, fri konst, konsthantverk, film, foto, litterär gestaltning och lärarutbildningar i slöjd och bild. 

Lokalerna rymmer utöver undervisningslokaler ateljéutrymmen, flera välutrustade verkstäder, två studentdrivna gallerier och utrustning för bland annat film, ljud och foto.

Preliminär inflytt: Augusti 2022

Bild
En tegelfasad med en dörr
Foto: Albin Olsson

Andra stället

Triörgatan 1, 424 65 Angered

Här kommer utbildningarna inom scenkonst att genomföra delar av sin verksamhet. Lokalen är över 1000 kvadratmeter och består till största delen av en stor blackbox anpassad för teaterproduktioner. Den ligger i anslutning till Angereds teater och teaterskola samt kulturhuset Blå stället. 

Andra Stället har periodvis använts av Angereds Teater både för att spela föreställningar och som replokal. Den har också använts av fritidsgården Kulturatom, ett skrädderi, Clandestino Institut, Teater Chill, dansskolan Funky Kids, Kulturskolan med flera aktörer. Mellan 2016 och 2019 var Folkhögskolan i Angered och skådespelarutbildningen Angereds Teaterskola i lokalen.

I närheten finns promenadvägar och unik natur kring Lärjeån. Här finns också många lunchställen och kaféer, Kultur på burk, Lärjeåns trädgårdar och bra torghandel.

Preliminär inflytt: Oktober 2022