Göteborgs universitet
Bild
Tre personer med brassinstrument går utanför Eklandagatan 86
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Ersättningslokaler under byggarbete

Ett nytt hus ska byggas mellan Götaplatsen och Näckrosdammen under åren 2023–2027. Den nya byggnaden kallas Konstnärliga och här ska både HDK-Valand och Högskolan för scen och musik rymmas. Under byggtiden behöver Högskolan för scen och musik flytta till ersättningslokaler.

Huset Artisten, där Högskolan för scen och musik har haft sin hemvist, ska byggas om och bli större. Fakultetens nya byggnad, kallad Konstnärliga planeras att stå klar 2027. Inflyttningen beräknas ske etappvis 2024–2027. 
Konstnärliga fakultetens nya hus
 
Under tiden som arbetet pågår kommer det inte vara möjligt att vistas i lokalerna bakom Götaplatsen. Vi har därför flyttat till ersättningslokaler som vi kommer att vistas i under de närmaste åren. Du som student på Högskolan för scen och musik får självklart en högkvalitativ utbildning även under byggtiden. Tills Konstnärliga är klart och vi kan flytta in har Högskolan för scen och musik sin huvudsakliga hemvist på Eklandagatan 86 i Johanneberg, där lokaler har anpassats för vår verksamhet.

Några av utbildningarna använder andra lokaler i Göteborg, med närhet till professionella aktörer inom sitt konstnärliga fält - du hittar information om dessa på den här sidan.

Hemvister för Högskolan för scen och musik 2023–2027

Eklandagatan 86
Eklandagatan 86
Foto: Johan Wingborg

Eklandagatan 86

Eklandagatan 86, 412 61 Göteborg

Huvudbyggnaden för Högskolan för scen och musik ligger ungefär en kvarts promenad från Götaplatsen. För de flesta som studerar på Högskolan för scen och musik är detta numera platsen för undervisning och för att träffa andra studenter. Lokalerna har byggts om för att passa våra utbildningar. Här hittar du till exempel övningsrum, danssalar, rörelsesal, ensemblesalar, ljudstudio, slagverksrum och en konsertsal för elförstärkt musik.
Studenter ljudtestar lokaler på Eklandagatan 86
 
Självklart kan du värma din matlåda på plats, och det finns flera matställen i närheten. Du som tycker om att träna kan dessutom glädjas åt närheten till två av Fysikens anläggningar.

Brewhouse
Brewhouse
Foto: Higab/Martin Lysell

Åvägen 24 (Brewhouse)

Åvägen 24, 412 51 Göteborg

Delar av våra utbildningar i musik- och ljudproduktion, komposition samt individuella musikerprogrammet äger rum här. Brewhouse är ett kreativt centrum i stadsdelen Gårda i Göteborg som sedan starten 2004 har varit en plats där kreativitet, konstnärskap och entreprenörskap kan mötas och växa.

Innanför Brewhouse tegelgula fabriksfasader, i Apotekarnes vattenfabrik från 1936, har den gamla tappningssalen omvandlats till eventarena för konserter, mässor och konferenser. Här finns också musikstudior, kontor och inkubatorverksamhet för nystartade företag inom kreativa näringar, såväl som en restaurang.

Vasagatan 50
Vasagatan 50
Foto: Natalie Greppi

Vasagatan 50 (HDK-Valand)

Vasagatan 50, 411 37 Göteborg

I denna byggnad från 1869 som för många är känd som Konsthögskolan Valand, verkar numera delar av våra utbildningar inom scenkonst. Hela kvarteret rymmer idag vår systerinstitution HDK-Valand med ämnen som design, fri konst, konsthantverk, film, foto, litterär gestaltning och lärarutbildningar i slöjd och bild. 

Lokalerna rymmer utöver undervisningslokaler ateljéutrymmen, flera välutrustade verkstäder, två studentdrivna gallerier och utrustning för bland annat film, ljud och foto.

Andra stället
Andra stället
Foto: Johan Wingborg

Triörgatan 1 (Andra stället)

Triörgatan 1, 424 65 Angered

Här utför utbildningarna inom scenkonst delar av sin verksamhet. Lokalen är över 1000 kvadratmeter och består till största delen av en stor blackbox anpassad för teaterproduktioner. Den ligger i anslutning till Angereds teater och teaterskola samt Kulturhuset Blå Stället. 

Andra stället har periodvis använts av Angereds Teater både för att spela föreställningar och som replokal. Den har också använts av fritidsgården Kulturatom, ett skrädderi, Clandestino Institut, Teater Chill, dansskolan Funky Kids, Kulturskolan med flera aktörer. Mellan 2016 och 2019 var Folkhögskolan i Angered och skådespelarutbildningen Angereds Teaterskola i lokalen.

I närheten finns promenadvägar och unik natur kring Lärjeån. Här finns också många lunchställen och kaféer, Kultur på burk, Lärjeåns trädgårdar och bra torghandel.

Samarbeten

Högskolan för scen och musik samarbetar med ett antal kulturinstitutioner, scener och kyrkor i Göteborgsområdet där studenterna repeterar och gör offentliga framträdanden. Här finns det ett urval. 

Student sitter vid Willis orgeln. I bakgrunden syns den nordtyska barockorgeln.
Örgryte nya kyrka
Foto: Johan Wingborg

Örgryte nya kyrka

En stor kyrka i nygotisk stil, som stod klar år 1890. På plats finns den nordtyska barockorgeln, ett nybygge som genomförts i form av ett forskningsprojekt inom ramen för Göteborg Organ Art Center (GOArt). Målsättningen var att skapa en orgel från 1600-talet i Arp Schnitgers anda. I kyrkan finns också den brittiska Willisorgeln från slutet av 1800-talet. Studenter i kyrkomusik samt orgel och relaterade klaverinstrument kommer att genomföra delar av sin utbildning här. 

University of Gothenburg Symphony Orchestra på stora scenen i Göteborgs Konserthus
Göteborgs Konserthus
Foto: Johan Wingborg

Göteborgs Konserthus

Vid Götaplatsen ligger denna funkispärla, som är hemmascen för Göteborgs Symfoniker. Som student vid masterprogrammet i symfoniskt orkesterspel kommer du medverka vid konserter här. Även studenter från kandidatutbildningen i klassisk musik och de fristående kurserna i interpretation kan komma att medverka vid konserter här.

University of Gothenburg Symphony Orchestra i universitetsaulan, Vasaplatsen
Universitetsaulan
Foto: Johan Wingborg

Universitetsaulan

Aulan finns i Göteborgs universitets huvudbyggnad i Vasaparken. Du som studerar vid masterprogrammet i symfoniskt orkesterspel kommer att delta i orkesterrepetitioner i denna lokal. Även studenter från kandidatutbildningen i klassisk musik och de fristående kurserna i interpretation kan komma att medverka vid repetitioner här.

Artikel ur GU Journalen

Till våren 2023 blir aulan i universitetets huvudbyggnad repetitionslokal för bland annat University of Gothenburg Symphony Orchestra. Det innebär också att några av Högskolan för scen och musiks traditionella lunchkonserter flyttar till Vasaparken.

Får det vara en konsert till lunch?