Göteborgs universitet
Bild
Datorlabb
Foto: Julia Sjöberg
Länkstig

Uppdragsutbildningar i fysik och teknik

Hos Institutionen för fysik kan du som är yrkesverksam ingenjör läsa industriella fortbildningskurser i teknik och fysik. På denna sida hittar du vårt utbud av grund- och fortsättningskurser.

Information, anmälan & kontakt

Uppdragsutbildningarna erbjuds på begäran. För mer information eller för att göra en intresseanmälan, kontakta Lars Bengtsson.

Priserna som anges nedan är baserade på tio kursdeltagare och kan komma att korrigeras om antalet deltagare varierar. För varje kurs lämnas en offert på både innehåll, omfattning och pris. Kursernas innehåll kan anpassas och skräddarsys så att utbildningarna på bästa sätt möter kundens behov.

Grundkurser

Grundkurserna i fysik och teknik är anpassade för yrkesverksamma ingenjörer och baseras endast på gymnasiematematik. Kurserna ges på Institutionen för fysiks campus på Johanneberg, som hel- eller halvdagar, tre föreläsningstimmar på förmiddagen och i vissa fall tre laborationstimmar på eftermiddagen.

ELLÄRA - Lik- och växelströmsnät (FIND001)

Grundläggande ellära är en förutsättning för studier i till exempel digitalteknik, elektrisk mätteknik och inbyggda system.

Kursens övergripande mål är att lära sig att ’solvera’ nät (lik- och växelströmsnät). Detta inkluderar Kirchoffs ström- och spänningslagar, resistanser, kondensatorer och induktanser, tvåpolssatsen, komplexa impedanser, superpositionsprincipen och nodanalys. Dessutom ingår grundläggande komponent- och instrumentkunskap.

Kursfakta

3 x 3h föreläsning och 2 x 3h laboration. Laborationerna fokuserar på grundläggande komponent- och instrumenthantering.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

3

15

2

10

3.000:-

 

DIGITALTEKNIK - Kombinatoriska och sekventiella system (FIND002)

Kännedom om digital system och digitala komponenter är en förutsättning för digital konstruktion med FPGA:er och inbyggda system.

Kursens övergripande mål är att lära sig att konstruera sekventiella digital system (så kallade tillståndsmaskiner). Kursen inleds med binära system, logiska algebra, kombinatorisk elektronik och komponentkännedom. Det är mycket fokus på de Morgans lagar och Karnaughdiagram. Därefter går vi igenom D-vippor och tillståndsdiagram för att slutligen kunna konstruera tillståndsmaskiner.

Kursfakta

3 x 3h föreläsning och 3 x 3h laboration. Slutmålet är att kunna konstruera så kallade ’Moore’-maskiner.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

3

18

3

10

3.600:-

 

DIGITAL KONSTRUKTION - FPGA:er och VHDL-programmering (FIND003)

Hårdvarubeskrivande språk är en förutsättning för konstruktion av avancerade digitala system.

I avancerade elektroniksystem används HDL:er (Hardware Description Language) för att beskriva digital elektronik. Vi går igenom syntaxen för kombinatoriska och sekventiella system och programmerar FPGA:er. Slutmålet är att konstruera sekventiella system. Kursen använder VHDL som HDL och vi går igenom entiteter, arkitekturer, processer, komponenter, instansiering och hierarkisk VHDL.

Kursfakta

VHDL-kod exekveras ’parallellt’, till skillnad från t ex C- och Python-program. Detta gör att VHDL kan beskriva hårdvara.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

3

15

2

10

3.000:-

 

INTRODUKTION TILL INBYGGDA SYSTEM - C-programmering av mikrocontrollers (FIND004)

"Inbyggda system" baseras på så kallade "mikrocontrollers" som programmeras i C eller C++.

I kursen lär man sig att konstruera mikrodatorsystem från grunden, både avseende hård- och mjukvara. Vi går igenom de vanligaste I/O-enheterna (timers, AD-omvandlare, PWM, asynkrona och synkrona serieinterface), samt hur man konstruerar tillståndsmaskiner i C. Grundläggande C-programmering och hantering av en utvecklingsmiljö med debuggingverktyg (IDE) är integrerat i kursen. Mycket fokus på drivrutiner och ’multifil’-projekt.

Kursfakta

Vi använder Microchips utvecklingsmiljö MPLAB X med deras grafiska kodkonfigurator och ICD-debugger.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

4

21

3

10

4.200:-

 

ELEKTRISK MÄTTEKNIK - Givarteknik och grundläggande mätmetoder (FIND005)

Kursen ger de grundläggande kunskaperna om givare, mätmetoder och mätinstrument som krävs för att utföra en mätning i laboratoriemiljö.

Kursen presenterar de vanligaste givarteknikerna (t ex trådtöjningsprincipen och Wheatstone-bryggan). Vi går igenom temperaturgivare (termoelement och Pt-100), accelerometrar och tryckgivare mm. I kusen ingår även instrumentförstärkare, störningsteori (störningskoppling, jordning och skärmning), ledningsteori (pulsreflektioner och kabelterminering) samt instrumenthantering (oscilloskop, multimeter och funktionsgenerator).

Kursfakta

Laborationerna fokuserar på instrumenthantering och givarteknik.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

5

24

3

10

4.800:-

 

PYTHON-PROGRAMMERING - Introduktion till det nya programmeringsspråket (FIND006)

Python har alltmer kommit att bli den nya industristandarden inom programmering.

Datatyper och operatorer i Python, inbyggda funktioner, strukturer och metoder. Utveckling av användardefinierade funktioner och kontrollstrukturer. Objektorienterad vs procedurell programmering, felsökning av Python-script, klasser och objekt.

Kursfakta

Inlärningen stöttas med exempel och handledarledda laborationer.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

4

18

3

10

3.600:-

 

LABVIEW-PROGRAMMERING - Grafisk programmering för mätdatasystem (FIND007)

Ett grafiskt ‘dataflödesspråk’ där kodrader ersätts med tråddragning.

LabVIEW är det grafiska programmeringsspråket från National Instruments. Det är ’grafiskt’ därför att traditionell textkodning ersätts med tråddragning mellan variabler och operatorer och det grafiska användarinterfacet får man ’på köpet’. Den grafiska programmeringen gör det möjligt att fokusera på programstrukturen (och inte på syntaxen). Språket är speciellt användbart för mätdatainsamling och instrumentstyrning i labbmiljö (så kallade "virtuella instrument").

Kursfakta

Språket är inte bara grafiskt, det är också parallellexekverande, vilket gör det särskilt lämpligt för realtids-exekvering i FPGA:er.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

3

15

3

10

3.000:-

 

CAD FÖR 3D-SKRIVARE - Grunderna i CAD för utskrift med 3D-skrivare (FIND008)

Välkommen till den spännande världen av 3D-modellering och 3D-utskrift!

Under fyra intensiva dagar kommer du att fördjupa dig i den kreativa processen att skapa och förverkliga dina idéer i tre dimensioner. Kursen ger dig en grundläggande förståelse för CAD-programmet Autodesk Inventor, och en praktisk erfarenhet av att ta dina skapelser från skärmen till verkligheten genom 3D-skrift.

I kursen ges en introduktion till Autodesk Inventor. Därefter går vi igenom mer avancerade funktioner. Vidare kommer du att lära dig att planera för 3D-utskrift och de program som behövs för att ta steget från CAD-modellen till skrivaren. Slutligen genomförs en praktisk 3D-utskrift, och du får uppleva glädjen att hålla din egen modell i handen.

Kursfakta

I kursen används Autodesk Inventor för att skapa 3D-modeller. Alla deltagare får göra en egen konstruktion som skrivs ut på en 3D-skrivare.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

3

15

3

10

3.000:-

 

ELEKTRONIKKONSTRUKTION - CAD för kretskortsframställning (FIND009)

Framställning av prototypkretskort utan långa leveranstider snabbar upp utvecklingsprojektet.

I kursen får man lära sig att använda ett CAD-program för kretskortsframställning. Schemaritning och routning av kretskort, konstruktion av egna komponentbibliotek. I kursen ingår även lödteknik med fokus på lödning av ytmonterade komponenter, lödmask, lödstenciler och ugnslödning. Framtagning av produktionsfiler (‘gerber’-filer) samt beställning av kretskort från online-fabriker.

Kursfakta

Kursdeltagaren får ta fram ett eget kretskort: Från en idé gör vi, komponentval, schemaritning, routning, beställning och lödning.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

4

15

2

10

3.000:-

Fortsättningskurser

Fortsättningskurserna i fysik och teknik ligger på en lite högre nivå och är anpassade för yrkesverksamma ingenjörer med akademisk bakgrund/examen eller motsvarande. Kurserna ges på Institutionen för Fysiks campus på Johanneberg, som hel- eller halvdagar (föreläsningar på förmiddagen och laborationer på eftermiddagen.

INTRODUKTION TILL CAN-NÄTVERK - Mikrocontrollers i nätverk (FIND101)

CAN-nätverk är LAN-nätverk för inbyggda system och det dominerande nätverket inom fordonsindustrin.

Nätverkstopografi och bussaccess, stack, ramar och paket, payload vs overhead, arbitrering och CSMA/CD, wired-AND, felhantering och CRC. I CAN-nätverk används inte adresser utan meddelanden utbyts med hjälp av identifierare och filter. Olika typer av meddelande-’frames’: data-, remote-, error- och overload-frames. Kontrollfält och arbitreringsfält, acknowledge- och ’bit stuff’-bitar. CAN-transievers, CANH och CANL. Bussterminering.

Kursfakta

Varje deltagare får konstruera ett litet CAN-nätverk av mikrocontrollers och använda en CAN-bussanalysator.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

3

15

2

10

3.000:-

 

MATLAB - En introduktion till ett matematiskt verktyg (FIND102)

MATLAB är det dominerande verktyget inom signalbehandling och reglerteknik.

MATLAB-kommandon och M-filer. Grafisk presentation av data. Vektorer, ekvationssystem, matrisalgebra, kurvor, ytor, interpolation, derivator, integraler, kurvanpassning, statistik, histogram och differentialekvationer, importering av externa data med mera.

Kursfakta

MATLAB står för MATrix LABoratory. Som namnet antyder är det ett verktyg för hantering av matriser, det vill säga mätdata.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

4

18

3 10 3.600:-

 

MÄTOSÄKERHETEN - Att sätta upp en "osäkerhetsbudget" (FIND103)

Mätvärden ska alltid anges som ett konfidensintervall och detta ska göra med hjälp av en osäkerhetsbudget enligt ’GUM’-dokumentet.

Mätosäkerheten anges med ett 95-procentigt konfidensintervall och detta tas fram med en så kallad osäkerhetsbudget (uncertainty budget). Detta förutsätter kunskaper om grundläggande statistik som till exempel normalfördelning, Student t-fördelning, medelvärden och väntevärden, varians och standardavvikelse, standardfel, centrala gränsvärdessatsen och felfortplantning, population vs sampel och intervallskattning vs punktskattning.

Kursfakta

GUM betyder Guide to the Uncertainty in Measurements. Utgivet av BIPM i Paris och måste följas av certifierade laboratorier.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

3

15

2

10

3.000:-

 

AVANCERAD ELEKTRISK MÄTTEKNIK - Att förstå de avancerade mätmetoderna/mätinstrumenten (FIND104)

Avancerade mätmetoder är oftast avsedda för att hitta en signal i brus, med mycket lågt SNR (Signal-to Noise Ratio).

I kursen går vi igenom den transformteori som behövs för att förstå hur en frekvensanalysator fungerar. Digitala frekvensanalysatorer bygger på FFT (diskret Fouriertransform) och analoga bygger på heterodynteknik. Vi förklarar vikning, läckage och ’fönster’-användning. Analog och digital filtrering, faltning och korrelation, faskänsliga detekteringsmetoder (som t ex lock in-förstärkare). I kursen ingår också AD-omvandlare och avancerade samplingstekniker som ekvivalent-tidsampling, ’interleaved’ sampling och ’pipeline’ ADC:er.

Kursfakta

Teorin exemplifieras genomgående med praktiska laborationsövningar. Förutsätter kunskaper motsvarande FIND005

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

5

24

3

10

4.800:-

 

INTRODUKTION TILL LINUX - Operativsystemet som är uppbyggt av fri programvara (FIND105)

LINUX är ett UNIX-liknande operativsystem med fri programvara och öppen källkod.

Kursdeltagaren lär sig grundläggande Linux-kommandon och hur man installerar ett Linuxsystem. Vi går igenom fil- och katalogstrukturer, processer, användare, superuser och Bash-skalet. Man lär sig vad strömmar är och hur strömmar omdirigeras, säkerhetsmekanismer och filrättigheter, schemaläggning och exekvering av processer. Vidare lär man sig att installera mjukvara på ett Linuxsystem och kompilera källkod.

Kursfakta

Olika Linux-distributioner kan förekomma, men vanligast är Ubuntu, Fedora (Red Hat) eller Debian (Gnu).

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

4

18 3 10 3.600:-

 

INTRODUKTION TILL DJUPINLÄRNING - Artificiella neurala nätverk (FIND106)

’Djupinlärning’ innebär maskininlärning med hjälp av artificiella neurala nätverk (ANN).

Djupinlärning används inom många områden inom vetenskap och teknik där utvecklingen av stora språkmodeller (som ChatGPT) är det mest kända exemplet. I den här kursen ges en ’hands-on’-introduktion till artificiella neurala nätverk. Man lär sig hur man kodar grundläggande ANN innehållande ett fåtal neuronlager samt de ’backpropagtation’-algoritmer som alltid förekommer vid träning av ANN inom ’övervakad’ inlärning.

Kursfakta

Vi använder Numpy och Tensorflow. Programmeringsvana motsvarande FIND006 rekommenderas.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

4

18 2 10 3.600:-

 

AVANCERADE DJUPINLÄRNINGSALGORITMER - Förstärkningsinlärning (FIND107)

Maskininlärning har tillämpningar inom bland annat röst- och mönsteringen-känning, självkörande bilar, spam-filtrering, virtuell assistans och medicinsk diagnostisering.

Vi undersöker många av de ’state-of-the-art’-algoritmer som används i artificiella neurala nätverk. Först tittar vi på ’graph neural networks’ (GNN) och ’transformers’. Båda dessa bygger på ’attention’, som är en nätverksstruktur som är tränad att väga den relativa vikten hos varje objekt, som t ex ord i en sekvens (viktigt för funktionaliteten i stora språkmodeller). Sen studerar vi djup förstärkningsinlärning (inlärning genom utforskning) som har använts för att åstadkomma övermänskliga egenskaper i datorspel.

Kursfakta

Efter kursen kan deltagaren implementera maskininlärningsproblem i programkod.

Dagar

Lektionstimmar

Labbar

Deltagare

Pris/person

4

18 2 10 3.600:-