Interiör FysikLek
Foto: Malin Arensson

FysikLek

Hösten 2021 på FysikLek innehåller ett samarbete med Navet science center i Borås, i form av aktiviteter för barn i olika åldrar samt fortbildning för pedagoger. Tiderna för våren 2022 publiceras snart.

FysikLek är en upplevelse om kraft, rörelsebalanstyngdpunkt och jämvikt samt ljus, ljud, el och magnetism. Här får de unga besökarna följa med på spännande experiment och lära sig mer om fysik på ett lekfullt sätt.

Balanserande spikar
Foto: Carolina Svensson

Ljus, speglar och klurigheter, med Navet science center

När: 29 november–3 december, 2021

Förmiddag (6-9 år)
Kl. 9–10.30
Kl. 11–12.30

Eftermiddag (10-12 år)
Kl. 13.30–15.00

Navet science center kommer till FysikLek för aktiviteten ”Ljus, speglar och klurigheter” som är till för både de yngsta, 6–9 år, och de lite äldre, 10–12 år. De yngsta får träffa Tunda fladdermus och prova experiment i hennes fysikvärld och de lite äldre får ta del av aktiviteter och experiment kopplade till Navets dramatiseringar.

Ni som bokar kommer att få uppleva:

• illusioner
  • reflexioner
  • experimentstationer
  • absorptioner
  • färgkombinationer
  • och mycket mer.
Tunda och Berta som gosedjur

Navet science center

Navet science center i Borås har 25 års erfarenhet av kreativa och kluriga aktiviteter inom naturvetenskap, teknik och matematik för barn, ungdomar och vuxna. Mer information finns på navet.com

Fortbildning för dig som pedagog

Hösten 2021 kan du som är pedagog och verksam i skolan (barn 6–12 år) träffa Navets pedagoger samt draken Berta och fladdermusen Tunda, som en del av samarbetet mellan FysikLek och Navet science center.

30 november – Tunda Fladdermus

Kl. 15.30–18.30

Utbildning i att använda Tunda Fladdermus Fysikvärld i verksamheten.

• Sagor som start på kul aktiviteter i fysik
  • Experiment och utmaningar i fysik anpassade för barn
  • Tundas fysik och läroplanen
  • Lek, lärande och ett och annat skratt

Utbildningen kommer innehålla en kombination av föreläsning, workshop och praktisk fysik som är helt anpassad för barn. Vi kommer experimentera, diskutera och fundera. Naturvetenskapen bakom experimenten är förstås ett självklart inslag.

1 december – Berta Drake

Kl. 15.30-18.30

Utbildning i att använda Draken Bertas kemi i verksamheten.

• Hur kan sago- och experimentböcker användas?
  • Hur kan Bertas Youtube-filmer bli ett kul sätt att experimentera för den som är Grön i Labbet?
  • Hur kan kemi med Berta medverka till att uppfylla målen i läroplanen för skola och förskola?

Utbildningen kommer att innehålla en kombination av föreläsning, workshop och praktisk kemi som är anpassad för barn. Vi kommer laborera, diskutera och fundera. Naturvetenskapen bakom experimenten är förstås ett självklart inslag.

Experiment med draken Berta
Navet experiment med skuggor
FysikLek interiör
Foto: Malin Arensson

Information kring covid-19

På grund av rådande omständigheter kring covid-19 så följer vi riktlinjerna från Göteborgs universitet respektive Chalmers tekniska högskola. Detta medför att ändringar kring FysikLeks öppnande för besök kan ske på kort varsel.

Läs mer om riktlinjerna kring covid-19

Kontakt

Om du har frågor om FysikLek eller vill bidra till projektet, är du välkommen att kontakta:
Magnus Karlsteen, docent vid institutionen för fysik på Chalmers och ansvarig för FysikLeks verksamhet.​
Jonas Enger​, lektor vid Göteborgs universitet och pedagogiskt ansvarig för FysikLek.

Hitta hit

FysikLek är ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet.

Våra lokaler ligger i Origo-huset, campus Johanneberg, Kemigården 1.