
Fysik för skolan
Institutionen för fysik har ett omfattande samverkansprogram med regionens skolor och lärare - från förskolan till gymnasiet. Här erbjuds roliga och inspirerande besök i den interaktiva lärandemiljön FysikLek samt stjärnskådning inomhus i Planetariet. Institutionen deltar även under Besöksdagen och Fönster mot naturvetenskap varje år för att berätta om ämnet fysik. Dessutom erbjuds ett brett utbud fortbildningskurser för lärare.
Boka ett studiebesök
OBS! Våra studiebesök är just nu pausade, mer information kommer inom kort.
Vill du boka ett studiebesök för din skolklass? Institutionen tar emot studiebesök från allt från förskolor till gymnasieskolor. Studiebesöken sker inom ramarna för FysikLek, Planetariet, Besöksdagen samt Fönster mot naturvetenskap.
Kontaktperson för studiebesök är Carlo Ruberto:
Telefon: 031-786 9160
Mejl: carlo.ruberto@physics.gu.se

FysikLek
Fysiklek består av lekfullt inredda miljöer med utrymme för undervisning och experiment, i första hand anpassade för barn i lågstadiet, deras lärare och föräldrar. Här finns en stor samling praktiska fysikaliska experiment och leksaker som illustrerar naturlagar och inspirerar till kreativ och rolig inlärning.
Fysikleks verksamhet vänder sig till elever i grundskolans årskurs 2 till 4.
Boka ett besök på FysikLek
Alla intresserade är välkomna att göra en intresseanmälan för ett studiebesök. Besöksdag och tid är oftast på en torsdag mellan kl 9.30-11.30. Besöket är kostnadsfritt.
Läs mer om FysikLek och hitta kontaktpersoner
Planetariet
OBS! Besök i Planetariet är just nu pausade, mer information kommer inom kort.
Skolklasser som är intresserade av att lära sig mer om rymden och stjärnorna är välkomna att besöka Planetariet. I över 30 år har otaliga elever fått titta på stjärnhimlen och lära sig mer om rymden hos Institutionen för fysik.
Det går att boka ett studiebesök på temat "Det största och det minsta", där stjärnskådning i Planetariet kombineras med en föreläsning där besökarna får en inblick i atomernas och molekylernas värld genom demonstrativa experiment. Som avslutning får eleverna tillverka glass med hjälp av flytande kväve.
Kontaktperson för Planetariet är Hans Starnberg:
Telefon: 031-7869173
Mejl: hans.starnberg@gu.se

Fysik på Liseberg
Nöjesparken Liseberg i Göteborg är fullt av fina fysikexempel: fritt fall i AtmosFear, lutande plan i alla berg- och dalbanor, cirkelrörelser och accelerationen som känns i hela kroppen.
Fysikdagen på Liseberg planeras i samarbete mellan Liseberg, Nationellt resurscentrum för fysik och Göteborgs universitet.
Skolklasser kan även utforska fysiken på Liseberg på egen hand med hjälp av arbetsblad för de olika attraktionerna samt Fysikkartan.
Läs mer om Fysikdagen på Liseberg eller hitta arbetsmaterial här
Besöksdagen
Varje år arrangerar Göteborgs universitet en besöksdag för gymnasieelever. Vid detta tillfälle har eleverna möjlighet att träffa representanter från institutionen för fysik som berättar om pågående forskning, hur det är att studera på institutionen och vad du kan jobba med efter avslutad utbildning. De kan också träffa och prata med någon av våra studentambassadörer.
Ämnets dag
Varje höst under vecka 44 anordnar Institutionen för fysik Ämnets dag, en fortbildningsdag för ämneslärare på högstadiet och gymnasiet.
Kontaktperson för fortbildningsdagen för lärare är Carlo Ruberto:
Telefon: 031-786 91 60
Mejl: carlo.ruberto@physics.gu.se

Fysik 3-kurs för gymnasiet
Kursen Fysik 3 (FYSFYS03, 100p) ges vid Fysikcentrum i Göteborg (fysikinstitutionerna vid Göteborgs universitet och Chalmers). Lärare på kursen är forskningsaktiva lärare vid Göteborgs universitet som också har lärarlegitimation. Kursen erbjuds alla elever i Göteborgsregionen som läser naturvetenskaps-programmet eller teknikprogrammet. Genom att förlägga kursen till Göteborgs universitet får den ett modernt innehåll och verkar samtidigt som en bro mellan gymnasieskolan och högskolan.
Från och med våren 2021 går kursen även på distans, med två dagar laborationer på campus. Detta gör det möjligt för elever som bor längre från Göteborgs universitet att läsa kursen.