Släktforskning: källor, metoder och historiska perspektiv

Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Kväll
Studieort
Undervisningsform
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-12716
Ansökan stängd

Om utbildningen

Är du nyfiken på släktforskning? I den här kursen får du ingående kunskaper om släktforskningens källor och metoder. Du lär dig om var du hittar relevant information samt hur du tolkar denna information. Kursen erbjuder en översikt över både den traditionella arkivforskningen och de digitala hjälpmedel och program som numera står släktforskaren till buds. Kursen omfattar praktiska övningar i paleografi — det vill säga läran äldre tiders skriftarter och uttydandet av äldre handstilar — och i källkritik. Vi går också in på modern DNA-forskning och de nya perspektiv denna öppnat upp inom fältet. Generellt syftar kursen till att sätta in släktforskningen i ett större samhällshistoriskt sammanhang. I de olika momenten relaterar vi genealogin till centrala forskningsfrågor om statsbyggnad, demografisk och social utveckling samt konsumtion. Kursen ger dig en djupare förståelse av de villkor som människorna du möter i källmaterialet levde och verkade under.

Behörigheter och urval

Grundläggande behörighet

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %).

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %).

Så är det att plugga

Lokaler

Du hittar Institutionen för historiska studier i Humanistens lokaler på Renströmsgatan 6. Vår personal sitter på plan 5 och 6.