Göteborgs universitet
Bild
Foto på en tandläkarundersökning
Foto: Getty Images
Länkstig

Sahlgrenska akademins fokus inom munhälsa

Vår mun är helt avgörande för att vi ska leva ett bra liv – ett liv där vi kan tugga, tala och skratta. Sedan mitten av 1900-talet har munhälsan tydligt förbättrats, men sjukdomar i munnen är fortfarande bland människans vanligaste. Idag präglas den orala hälsan av ojämlikhet, där risken att drabbas i hög grad beror på vilken grupp i befolkningen du tillhör.

Av barn i Sverige har en tredjedel av 6-åringarna omfattande kariesskador. Glädjande nog får nu äldre behålla sina egna tänder allt längre upp i åren, men baksidan är att kariessjukdomen ökar även bland de äldsta. Bland vuxna över 50 år har var tionde svår tandlossningssjukdom.  

Munnen samspelar dessutom med övriga kroppen. Den som har tandlossning har exempelvis ökad risk för hjärtkärlsjukdom och diabetes, och sjukdomar som främst förknippas med övriga kroppen kan också ge olika symtom i munnen.  

Sahlgrenska akademins fokus inom munhälsa 

Sahlgrenska akademin ligger i den absoluta världstoppen inom odontologisk forskning. Hos oss samlas forskare inom grundforskning och kliniska experter under samma tak, vilket innebär en kortare väg från laboratorium till patientnytta.  

Forskningen har stort fokus på folksjukdomarna karies och tandlossning, samt dessa sjukdomars konsekvenser. En viktig aspekt inom barntandvård är att ge alla samma förutsättningar för god livskvalitet.  

Under 1960-talet skapades världens första tandimplantat i Göteborg, och vi är fortsatt ledande inom detta område. Genom utveckling av implantat och metoder för behandling av inflammationsprocesser runt implantat skapar vi förutsättningar för bättre inläkning och färre förlorade implantat.  

Vi har också forskning om hur hälsotillstånd i munnen kan kopplas till en ökad risk för allmänsjukdomar utanför munhålan, och om hur munnen påverkas av behandlingar för exempelvis cancer. 

Dessa frågor vill forskare vid Sahlgrenska akademin lösa med din hjälp:  

  • Skapa beteendeförändringar som gynnar den orala hälsan i alla åldrar och ger en bättre livskvalitet genom hela livet, särskilt i socioekonomiskt utsatta grupper. 
  • Ge människor möjlighet att behålla egna tänder med god hälsa livet ut. 
  • Förbättra metoden att ersätta förlorade tänder med implantat, genom att ta fram implantat med bättre egenskaper och förfina behandlingsmetoden. 
  • Öka kunskapen om genetiska faktorer av betydelse för cancerutveckling samt utveckla metoder för att motverka vanliga och besvärande bieffekter, som till exempel bennedbrytning, av strålbehandling vid huvud-halscancer.