Det är vanligare att personer med diabetes har tandlossningssjukdom, vilket i sin tur innebär en ökad risk för att utveckla diabetesrelaterade komplikationer. Det visar en studie från Göteborgs universitet, som också lyfter fram vikten av god blodsockerkontroll.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften BMJ Open och bygger på nationella registerdata. Eftersom studien omfattar över 800 000 individer är det den största hittills när det gäller forskning om samband mellan diabetes och parodontit (tandlossningssjukdomar). Studien är dessutom den första att även omfatta personer med diabetes typ 1. Forskarna har använt data från flera svenska hälsoregister, däribland Nationella Diabetesregistret.
Oftare parodontit
Personer med typ 2-diabetes visade sig ha en markant ökad risk att drabbas av parodontit: 22 procent hade en sådan diagnos, jämfört med 17 procent i kontrollgruppen. Risken var särskilt hög bland yngre personer med typ 2-diabetes, där den var nästan dubbelt så stor jämfört med jämnåriga utan diabetes. För typ 1-diabetes var sambandet tydligt endast i grupper med dålig blodsockerkontroll.
Bild
Anna Trullenque Eriksson
Foto: Göteborgs universitet
– Våra resultat understryker att det inte bara är diabetesdiagnosen i sig, utan framför allt hur väl sjukdomen kontrolleras, som påverkar risken att utveckla tandlossning. Hos yngre individer med typ 2-diabetes såg vi en nästan fördubblad risk, vilket är en tydlig varningssignal, säger Anna Trullenque Eriksson, doktorand vid institutionen för odontologi och en av forskarna bakom studien.
Vikten av god blodsockerkontroll
Studien visar att parodontit är kopplad till en ökad risk för diabeteskomplikationer, som skador på ögon och njurar. Personer med typ 1-diabetes och dålig blodsockerkontroll hade 14 procent högre risk att utveckla njurskador om de också hade tandlossning, och samma mönster kunde ses för ögonskador. För personer med typ 2-diabetes var risken för dessa komplikationer ungefär 9 procent högre vid samtidig tandlossning.
– Det här är en viktig signal till både vården och patienter. God munhälsa kan vara en del av strategin för att minska risken för allvarliga diabeteskomplikationer, och särskilt viktigt verkar detta vara för dem som har svårigheter att hålla sitt blodsocker under kontroll, säger Anna Trullenque Eriksson.
I studien var parodontit inte kopplad till en ökad risk för stroke, hjärt-kärlsjukdom eller högre dödlighet hos personer med typ 1- eller typ 2-diabetes.
Artikel: Periodontitis in patients with diabetes and its association with diabetes-related complications. A register-based cohort study; https://doi.org/10.1136/bmjopen-2024-087557