Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
Lab på MPE Core Facility
Foto: Charbel Sader
Länkstig

Mammalian Protein Expression (MPE)

Core faciliteten Mammalian Protein Expression (MPE) erbjuder produktion av rekombinanta proteiner för forskningsändamål. Vi använder mammalieceller för att kunna producera komplexa proteiner med post-translationella modifieringar, såsom glykosylering. Centret är öppet för forskare inom akademin, både Göteborgs universitet och andra lärosäten, men även för andra användare från t.ex. företag.

Vi kan hjälpa till med odling av cellinjer adherent eller i suspension i stort eller litet format och kan även odla hybridom för produktion av monoklonala antikroppar.

Tillgänlighet under covid-19

Vår forskningssupport är tillgänglig även under pandemin. Kontakta oss gärna via e-post, telefon eller boka ett digitalt möte.

Utbildning

MPE Core Facility deltar i ett antal kurser i olika utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.

Apotekarprogrammet

Här deltar vi med momentet Farmaceutisk bioteknik i kursen Cellbiologi III på termin 2. Vi deltar också med föreläsningar och laborationer under termin 8 i den valbara kursen ”Molekylär genetik och utveckling av rekombinanta proteinläkemedel” (7.5 hp).

Forskarutbildning

MPE Core Facility ger doktorandkursen Cellodling (2.5 hp), vilken ger grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper i hur man odlar celler samt ett antal tillämpningar. Kursen ges en gång om året, vanligen på hösten, och söks via kurskatalogen på Sahlgrenska akademin under april månad.

Nationella och internationella nätverk

Vi är en del av det europeiska nätverket för faciliteter som arbetar med proteinproduktion inom akademin. Nätverkat kallas P4EU vilket står för Protein Production Purification Partnership in Europe.

MPE samarbetar också med andra svenska akademiska center för proteinproduktion, som arbetar med andra expressionssystem såsom  E. coli och baculovirus. Du hittar länkar i listan intill.