Bild
Student i skapandeprocess.
Foto: Natalie Greppi
Länkstig

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, Förstaämne: Slöjd

Program
L1Ä79-FSL7
Grundnivå
4 år
240 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-1L95N
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 15 juli 2024.

Kort om inriktningen

Detta ämne ges som förstaämne inom Ämneslärarprogrammet, med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, och förbereder dig för en yrkesverksamhet som lärare i främst grundskolans årskurs 7-9. Inriktningen omfattar 240 högskolepoäng och leder till en ämneslärarexamen som avläggs på avancerad nivå.

Andra inriktningar

Om utbildningen

Är du intresserad av vad man kan lära sig i, om, med och genom slöjd, så kan utbildningen till slöjdlärare vara något för dig.

Som slöjdlärare i grundskolan ska du ge eleverna förutsättningar att utveckla idéer, överväga olika lösningar, framställa föremål och värdera resultat. Din undervisning ska bidra till att väcka elevernas nyfikenhet att utforska och experimentera med olika material och att ta sig an utmaningar på ett kreativt sätt.

Oberoende av din egen erfarenhet av olika material och hantverkstekniker, så kommer du under utbildningen att arbeta med såväl traditionella slöjdmaterial som metall, textil och trä, som med andra nyproducerade och återanvända material. Det vi erbjuder är en spännande och modern utbildning, där ämnesdidaktik varvas med såväl teoretiska som hantverksmässiga delar.

Av drygt 7000 slöjdläraranställningar innehas ca en tredjedel av personer som inte uppfyller kraven för lärarlegitimation. Detta i kombination med framtida pensionsavgångar gör framtidsutsikterna mycket goda för utbildade slöjdlärare.

Programstudievägledning

Studievägledning för ämneslärarprogrammet >>

Ämnesfrågor

Läs mer om ämnet slöjd >>

Läs mer om Ämneslärarprogrammet >>

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Engelska 6, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Verksamhetsförlagd utbildning är en viktig del i utbildningen som genomförs vid en skola. Under en lärares handledning får du pröva på och reflektera över läraryrkets olika sidor och gradvis utveckla din förmåga att självständigt agera och ta ansvar i din lärarroll. Du kommer under utbildningens gång att få möjlighet att planera, leda och genomföra egen undervisning och annan pedagogisk verksamhet.

Observera att det kan finnas särskilda regler för klädsel eller annan personlig utsmyckning under VFU som måste följas.

Läs mer om Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Efter studierna

Med en utfärdad ämneslärarexamen har du behörighet att ansöka om lärarlegitimation i dina ämnen inom grundskolans åk 7-9 och åk 4-6. Med vissa ämnen blir du dessutom behörig att undervisa inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen.

Läs mer om efter studierna

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen sker på flera av universitetets fakulteter och institutioner beroende på om du läser utbildningsvetenskaplig kärna, ämnesstudier eller VFU-kurser. Under VFU-kurserna genomför du praktik på en skola i Göteborgsregionen med stöd av en VFU-handledare.

Studier utomlands

Du har möjlighet att göra delar av dina studier inom högskoleförlagda och verksamhetsförlagda studier utomlands. I regel måste du själv ta initiativ till ett sådant utbyte genom att först vända dig till din kursansvariga institution.