Bild
Valaffisch och porträtt på Orla Vigsö
Både danska och svenska sossar anspelade på 1960-talet på historien, nuet och framtiden med paroller som "Gör goda tider bättre", skriver Orla Vigsö på Propagandainspektionen.
Länkstig

Kampen om tiden

Kampen om tiden är kärnan i politisk argumentation i valtider: hur är det nu, hur blev det så här och hur ska vi ha det?
JMG-professor Orla Vigsö skriver i senaste inlägget på Propagandainspektionen om den retoriska treeningheten.

Både danska och svenska socialdemokrater presenterade sig på 1960-talet som de som grundat och nu skulle försvara välfärdsstaten, ja, till och med göra goda tider ännu bättre.

Bland valaffischerna genom tiderna finns gott om exempel från hur alla möjliga partier använder sig av tiden som utgångspunkt för sina argument. Från danska och svenska socialdemokrater, svenska Moderaterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Centern till Danmarks nationalsocialistiska Arbejderparti.

Hur de beskriver verkligheten och den rådande situationen är viktigt som nav för beskrivningen av det förflutna och av framtiden.

Läs hela Orla Vigsös text "Kampen om tiden" på Propagandainspektionen – nya inlägg varje vecka ända fram till valet. 

Där bjuder JMG:s forskare på skatter ur sin stora samling av valaffischer och delar med sig av sin kunskap om valkampanjer.

Klicka här för att läsa hela inlägget på Bengt Johanssons blogg!