Göteborgs universitet
Bild
Porträtt på Nicklas Håkansson, Bengt Johansson och Orla Vigsö.
De tre forskarna bakom nya Propagandainspektionen: Nicklas Håkansson, Bengt Johansson och Orla Vigsö.
Foto: Johan Wingborg

Propagandainspektionen

JMG:s forskare bjuder på skatter ur sin stora samling av valaffischer genom tiderna. Och skriver om allt ifrån kampanjer och reklam till planscher och valstugor. Ett nytt inlägg varje vecka ända fram till valet. Allt i nya Propagandainspektionen. Med och av docent Nicklas Håkansson och professorerna Bengt Johansson och Orla Vigsö.

Forskarna bakom Propagandainspektioner har länge forskat om valkampanjer och politisk reklam. 2014 skrev de den svenska valaffischens historia i boken ”Politik i det offentliga rummet” om valaffischer 1907-2010.

De har också forskat om valaffischer under EU-val och i andra länder samt undersökt kampanjformer som tv-reklam och annonser i dagspress.

Just nu är de inblandade i en bok om EU-valet 2019 där valaffischer, tv-reklam, Facebookinlägg från alla EU-länder analyseras tillsammans med kollegor i andra länder.

Alla har de samlarmani - genom åren har de byggt upp ett arkiv med mer än 3 000 svenska valaffischer.

Nya inlägg varje vecka

Nu delar de med sig av sina erfarenheter och kunskaper i nya Propagandainspektionen. Nya inlägg utlovas varje vecka ända fram till valet.

– Varje onsdag förmiddag, fram till valdagen i september kommer vi att publicera något. Så håll utkik! uppmanar professor Bengt Johansson som också uppmanar alla att komma med tips och förslag på vad de ska skriva om. 

– Och skicka gärna valaffischer som vi kan ha missat i vår samling!

Följ Propagandainspektionen 

Du hittar Propagandainspektionen på Bengt Johanssons blogg: http://bengtjohansson.blogspot.com/

Mer information om forskarna