Göteborgs universitet
Bild
Porträtt på Nicklas Håkansson, Bengt Johansson och Orla Vigsö.
De tre forskarna bakom nya Propagandainspektionen: Nicklas Håkansson, Bengt Johansson och Orla Vigsö.
Foto: Johan Wingborg

Propagandainspektionen

Propagandainspektionen är tillbaka. Våren 2024 bevakar JMG:s forskare valet till EU-parlamentet, precis som de tidigare gjort med det svenska riksdagsvalet 2022.

Forskarna bakom Propagandainspektioner har länge forskat om valkampanjer och politisk reklam. 2014 skrev de den svenska valaffischens historia i boken ”Politik i det offentliga rummet” om valaffischer 1907-2010.

De har också forskat om valaffischer under EU-val och i andra länder samt undersökt kampanjformer som tv-reklam och annonser i dagspress. Det har bland annat lett till en bok om EU-valet 2019 där valaffischer, tv-reklam, Facebookinlägg från alla EU-länder analyseras tillsammans med kollegor i andra länder.

Alla har de samlarmani - genom åren har de byggt upp ett arkiv med mer än 3 000 svenska valaffischer. Inför valet till EU-parlamentet våren 2024 har de väckt nytt liv i Propagandainspektionen med ett nytt inlägg varje vecka som du hittar på Bengt Johanssons blogg: http://bengtjohansson.blogspot.com/

Det här är Propagandainspektionen

JMG:s forskare bjuder på skatter ur sin stora samling av valaffischer genom tiderna. Och skriver om allt ifrån kampanjer och reklam till planscher och valstugor. Allt i Propagandainspektionen med och av docent Nicklas Håkansson och professorerna Bengt Johansson och Orla Vigsö. De välkomnar alla tips och förslag på vad de ska skriva om. 

Propagandainspektionen följer det svenska valet