Bild
Länkstig

Avancerad djurmodell kan förutspå behandlingseffekter vid immunterapi

Publicerad

En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att en avancerad djurmodell, där möss blir bärare av patienters tumörer, kan användas för att i förväg veta vilka tumörer som kommer svara på behandlingen

Bild
Visa på genomförande av immunterapi på patient
Lars Ny, till höger, visar tillsammans med Henrik Jespersen, som också är medförfattarna till studien, hur det går till när en patient för immunterapi

För många patienter med spridd malignt melanom gör immunterapi ofta underverk, men för en del patienter biter den nya behandlingen inte alls på tumörerna. En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att en avancerad djurmodell, där möss blir bärare av patienters tumörer, kan användas för att i förväg veta vilka tumörer som kommer svara på behandlingen. Djurmodellen kan därmed användas för att testa nya behandlingar mot hudcancerformen malignt melanom.

Bild
Postdoktorn Larissa Rizzo
Foto: Anna Rehnberg

Malignt melanom är en aggressiv sjukdom som uppkommer när pigmentceller, framförallt i huden, börjar dela sig okontrollerat. Tidigare var cancersjukdomen obotlig om den hunnit sprida sig med metastaser, men sedan några år tillbaka finns nya läkemedel, baserade på ökad kunskap om tumörcellers gener och om hur immunsystemet fungerar. Aktuell forskning tyder på att nästan hälften av alla patienter med spridd melanom nu kan leva cancerfria under flera år. En av de senaste behandlingsprinciperna är så kallade PD1-checkpointhämmare, som är en form av immunterapi som specifikt påverkar bromssystem på T-cellerna i immunsystemet. Upptäckten bakom behandlingen belönades 2018 med Nobelpriset.

Möss bär patienters tumörer

Även om immunterapi revolutionerat behandlingen för spridd melanom är det många fall där den inte fungerar alls. Hälften av patienterna svarar inte på behandlingen, och forskare världen över arbetar nu för att förstå varför.

– Vår forskargrupp har länge arbetat med en särskild musmodell som är som en slags avatar för patienters tumörer, och som ger möjlighet att undersöka vilken behandling som är den bästa för en viss tumör, utanför patientens kropp. Metoden innebär i praktiken att en liten bit av patientens tumör får växa under huden på en mus, som då blir en patientspecifik musmodell. Tumören kan sedan föras vidare till fler möss där det går att testa olika läkemedel mot tumören, säger professor Jonas Nilsson, som leder forskargruppen.

(....) Den nya studien "Supporting clinical decision making in advanced melanoma by preclinical testing in personalized immune-humanized xenograft mouse models", är publicerad i den kliniska tidskriften Annals of Oncology. Förutom Lars Ny, Lisa Nilsson och Jonas Nilsson har mycket av arbetet utförts av postdoktorn Larissa Rizzo som delar förstaförfattarskap med Lars Ny.