Symposium: Historisk-politiska perspektiv på mänskliga rättigheter

Den 25-26/5 arrangeras ett symposium om de mänskliga rättigheternas historia och framtid vid Göteborgs universitet.

Mot bakgrund av skenande ekonomisk ojämlikhet, ökad polarisering i samhället och uppsvinget för den auktoritära populismen behöver nya frågor ställas om de mänskliga rättigheternas status och betydelse. För att diskutera hur vi kan förstå de mänskliga rättigheterna som ett historiskt och politiskt problem kommer några av världens främsta auktoriteter inom ämnet att sammanstråla i Göteborg under två dagar i slutet av maj.

Talarna är:

• Professor Samuel Moyn, Yale University
  • Associate Professor Jessica Whyte, University of New South Wales
  • Professor John Milbank, University of Nottingham, UK
  • Professor Hans Joas, Humbold-Universität zu Berlin
  • Professor Lena Halldenius, Lunds universitet
  • Professor Elena Namli, Uppsala Universitet

Praktisk information:

Datum: 25-26 maj, 2021.

Lokal: Konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20, Göteborg. Ändringar i symposiets upplägg kan bli nödvändiga beroende på hur pandemin utvecklar sig under våren.

Arrangörer: Tomas Wedin (inst. för litteratur, idéhistoria och religionsvetenskap)  Johan Söderberg (inst. för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori) och Carl Wilén (inst. för sociologi och arbetsvetenskap).

Fritt inträde, föranmälan krävs.

För anmälan och information, mejla:

manskligarattighetergbg2021@gmail.com

Projektet är finansierat av Riksbankens Jubileumsfond och tre institutioner vid Göteborgs universitet: institutionen för litteratur, idéhistoria och religionsvetenskap, institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori och institutionen för sociologi och arbetsvetenskap.