Bilden visar en smed i arbete
Jokum Lind Jensen utforskar dekorativt rokokosmide i ett gästhantverkarprojekt.

Restaurera och återskapa dekorativt rokokosmide

Att restaurera och återskapa smidesdetaljer förutsätter ingående kunskap om olika stilepokers formspråk, hantverksmässiga tekniker och geografiska variationer. I gästhantverkarprojektet ”Det dekorativa rokokosmidet i Sverige” görs en djupdykning i de för tidsperioden mest relevanta smidesteknikerna, verktygen och materialen.

1700-talsritningar av Hårleman

Jokum Lind Jensen är restaureringssmed med vana att arbeta utifrån historiska förlagor. Utgångspunkten för projektet är dels ritningar av arkitekten Carl Hårleman (1700-1753), som står bakom många av den svenska rokokons mest framstående byggnadsverk, dels bevarade smidesarbeten gjorda efter Hårlemans ritningar. Exempel på det senare är trappräcken på Åkerö slott i Sörmland, räcken på Stockholms slott samt skranken i Uppsala domkyrka och Riddarholmskyrkan, Stockholm.

Från franskt till svenskt

Vilka ornamentstickare och mönsterskapare inspirerades Carl Hårleman av? Hur omtolkade han deras ritningar från ett franskt till ett svenskt sammanhang? Det är frågor som Jokum Lind Jensen kommer att söka svar på i projektet. Han kommer också att undersöka hur Hårlemans ritningar tolkas av de smeder som utförde smidesarbetet. Förstod de Hårlemans idéer och hade de tillräcklig stilkännedom och fullgoda hantverksmässiga kunskaper för att leva upp till förlagorna?

Gott resultat fordrar kunskap om tiden

Sammantaget förväntas projektet bidra med viktig kunskap inom restaurering där ett fullgott resultat fordrar att de hantverkare som utför arbetet har kunskap om den aktuella tidsperiodens stilar, tekniker och material, och även hur dessa varierat geografiskt. Projektet pågår 2020-2021. Det ska resultera i en rapport samt presenteras i olika sammanhang.

Bilden visar Carl Hårleman i peruk
Carl Hårleman