Göteborgs universitet
Bild
Asperger syndrome word cloud
Foto: ibreakstock/Shutterstock.com
Länkstig

Hans Asperger och hans syndrom

Christopher Gillbergs senaste blogginlägg

[Publicerat 19 juni, 2018 av Christopher Gillberg]

Med anledning av det allt högre tonläget i ”debatten” om Hans Asperger vill jag meddela att jag på inget sätt försvarar vad Hans Asperger gjort under andra världskriget.

Jag hävdar dock bestämt att det var han som först beskrev det syndrom som fortfarande över hela världen kallas Aspergers syndrom. Diagnosen existerar inte längre som en separat kategori i DSM, men det gör inte att man kan låtsa att Asperger aldrig beskrev ”Aspergers syndrom”. Det vimlar av personer i vetenskapens och kulturens historia som givit namn åt syndrom, böcker, musikstycken, och teorier, om vilka kan sägas att det funnits mörka eller till och med vedervärdiga sidor. De positiva eller negativa historiska bidrag som sådana personer givit går inte att tvätta bort ur historien. I andra sammanhang kallas sådant för historieförfalskning.

Aspergers syndrom existerar således i betydelsen att det finns ett tillstånd sådant som Asperger beskrev. Retts syndrom beskrevs av Andreas Rett. Ingen har ännu krävt att Retts namn skall tas bort från ”hans” syndrom (trots att han är lika ”misstänkt” som Asperger och trots att han inte hade ”rätt” om ”sitt” syndrom; det hade däremot Asperger i allt väsentligt om ”sitt”).

Rekommenderad läsning

Falk, D.  (2019). Non-complicit: Revisiting Hans Asperger’s Career in Nazi-era Vienna. Journal of Autism and Developmental Disorders, (Epub ahead of print).

[Detta är en blogg. Syftet med bloggen är att informera och väcka tankar om angelägna ämnen. Åsikterna är skribentens och inte nödvändigtvis Gillbergcentrums.]