Skip to main content
University of Gothenburg
Image
Sjögurka på grillen
Photo: Susanne Liljenström
Breadcrumb

Scary Seafood

Är du naturguide, kock, vattenbrukare eller fiskare? Arbetar du med upplevelsebaserad turism? Vill du medverka till en sundare användning av våra hav? Då är projekt Scary Seafood något för dig!

Havets okända skafferi

Strandsnäcka, sockertare och tångräka. I havet finns många okända delikatesser att upptäcka! Projektet Scary Seafood vill ta vara på outnyttjade marina resurser i våra kustvatten och skapa annorlunda matupplevelser. Det kan handla om djur och alger som är vanliga men som saknar ekonomiskt värde idag. Det kan vara bifångster som inte landas eftersom det inte finns någon efterfrågan. Det kan också handla om biprodukter från fiskberedningsindustrin.

Photo: Susanne Liljenström

Lär dig om alger och tång

Här hittar du tips och inspiration. Träffa tångdykerskan, algodlaren och algforskaren i vår film. Ladda ner faktabladet med tips om hur du plockar och tar hand om alger. Prova receptsamlingen. Lycka till!

Video (1:47)
Plocka och laga mat från strandkanten

Våra workshops

Med start hösten 2020 bjuder vi in företagare och entreprenörer till ett antal workshops, se nedan. Tillsammans utforskar vi konceptet "Scary seafood" ur olika vinklar, både praktiska och teoretiska. Vad finns det för marina resurser, hur får man tag på dem, till vad kan de användas och vad tycker konsumenterna, är några teman. Hållbart nyttjande är en röd tråd genom hela projektet. Deltagarna kommer att guidas av kockar och företagare med tidigare erfarenhet av scary seafood.

Photo: Susanne Liljenström

Välkommen att vara med!

I sex olika workshops undersöker vi Scary Seafood i praktiken. Till dessa bjuder vi in företagare som arbetar med mat- och upplevelseturism, och inom restaurang- fiskeri-, berednings- och grossistbranschen. Det är gratis att delta men antalet deltagare är begränsat. Räkna med en heldag per workshop. Välkommen att kontakta oss om du vill vara med!

Planerade workshops

I denna workshop fokuserar vi på mollusker. Vi använder vanliga arter som blåmusslor och ostron, men får även stifta bekantskap med strandsnäckor, valthornssnäckor och knivmusslor. Vi kommer att gå igenom arternas förekomst, livsmedelssäkerhet och hur man kan fiska/plocka eller skörda dessa. Och så ska vi förstås utforska nya och spännande sätt att tillaga dem.

Workshopen vänder sig restaurangkockar. Max 12 deltagare.

Planerad tidpunkt: 25 oktober 2021

Plats: Villa Bro, Brastad

Arrangör: Tjärnö marina laboratorium, Swemarc & Villa Bro

Kontakt: Maria Bodin

I den här workshopen får du veta mer om fiskens alternativa styckningsdetaljer och hur de kan användas. Vi vänder oss till dig som vill vara med och utveckla de nya blå proteinkällorna, till exempel inom beredningsindustrin och restaurangbranschen.

Planerad tidpunkt: 3 november 2021

Arrangör: Chalmers tekniska högskola

Kontakt: Ingrid Undeland

Genomförda workshops

Kan man äta maneter? Om hållbarhet och konsumentintresse.
Tidpunkt: 18 januari 2021
Arrangör: RISE

Denna workshop har genomförts som ett digitalt evenemang.
Välkommen att ta del av presentationerna från workshopen här.

Outdoor cooking. Vad kan man plocka och laga till vid strandkanten? 
Tidpunkt: 4 september 2020
Arrangör: Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor

Denna workshop har genomförts. En kort fillm från workshopen finns här. En check-lista för dem som vill komma igång med utomhusmatlagning på tema Scary Seafood i sin verksamhet finns här

På denna sjömatsverkstad som leds av Sofia B Olsson på Restaurang VRÅ i Göteborg står de okända kräftdjuren och tagghudingarna i fokus. Dagen inleds med föreläsningar om ätliga kräftdjur och tagghudingar samt Sveriges första sjögurksodling.

Plats: Restaurang Vrå i Göteborg.

Planerad tidpunkt: 20 september 2021

Workshopen vänder sig till restaurangkockar.  Max 8 deltagare.

Arrangör: Restaurang Vrå, Swemarc och Tjärnö marina laboratorium

Kontakt: Maria Bodin

Corona sätter käppar i hjulet

Tyvärr har vi fått skjuta på och ändra format för flera av våra workshops. Vi vill och hoppas kunna genomföra så många som möjlligt under vår och tidig höst, och helst som fysiska möten. Vi uppdaterar hemsidan kontinuerligt så håll utkik här!

Video (2:35)
Schysst sjömat

Samarbetspartners

Projekt Scary Seafood är ett samarbete mellan ett antal forskningsinstitutioner och företagare. Projektet koordineras från Göteborgs universitet. Finansiär är Jordbruksverkets landsbygdsprogram.

Centrum för turism, Göteborgs universitet
Eva Maria Jernsand, forskare inom turism- och besöksnäring.
Läs mer om Eva Marias forskning.

Chalmers tekniska högskola, Göteborg
Kontakt: Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap. 
Läs mer om Ingrids forskning.

FiskIdag är ett grossistföretag i Göteborg med fokus på fisk och skaldjur.

Kontakt: Rikard de Man Lapidoth
Läs mer om FiskIdag.

Restaurang VRÅ ligger i Göteborg och serverar lokala råvaror med japansk twist och hållbarhet i fokus.

Kontakt: Sofia B Olsson, head chef

Läs mer om Restaurang VRÅ.

Kontakt: Sara Hornborg, forskar om miljö och uthållig produktion.
Läs mer om Saras forskning.

Skärgårdsidyllen arrangerar kajakturer och andra havsnära upplevelser i Grebbestad med omnejd.
Kontakt: Ingela Holgersson

Läs mer om Skärgårdsidyllen.

Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning – Swemarc – arbetar för att öka odlingen av mat från havet på ett hållbart sätt.
Kontakt: Susan Gotensparre
Mer om Swemarc

Tjärnö marina laboratorium, Strömstad
Tjärnölaboratoriet är en fältstation vid Göteborgs universitet för forskning och utbildning om havet.

Kontakt: Maria Bodin, projektledare
Mer om Tjärnölaboratoriet
 

Kontakt: Jill Axelsson Pabst, strategisk utvecklare inom matturism.
Läs mer om Turistrådet Västsverige

Logos för partners
EU Jordbruksfonden logo