Nya testamentet i översättning och reception

RT1381
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Studieort
Undervisningsform
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-12321
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 15 juli 2021.

Om utbildningen

Du får en orientering i översättningar av Nya testamentet från grundspråket till olika målspråk i historia och nutid. Särskilt fokuserar vi på de svenska översättningarnas historia liksom problem och metoder vid översättning av Nya testamentet från grundspråk till målspråk. Som en del av denna orientering ges en kort introduktion till det grekiska språket, men kursen som helhet varken förutsätter eller ger kunskaper i grekiska. Vidare studerar vi receptionen av Nya testamentet i historia och nutid, såväl i teologin som i bredare kulturella sammanhang. Med hjälp av olika receptionsteoretiska modeller får du träna dig på att analysera användningen av nytestamentliga texter och motiv i samtida film och litteratur.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Godkänd fortsättningskurs i Bibelvetenskap, RKT129, 15 hp, eller godkänd fortsättningskurs i Religionsvetenskap (RK3000/RKL300), 20 p (tidigare utbildningssystem), eller motsvarande.

Högskolepoäng, max 225 hp