Bild
Foto: Laila Östlund
Länkstig

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, Förstaämne: Teknik

Program
L1Ä79-FTK7
Grundnivå
4 år
240 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-1L95C
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 15 juli 2024.

Kort om inriktningen

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 förbereder dig för en yrkesverksamhet som lärare i främst grundskolans årskurs 7-9. Inriktningen omfattar 240 högskolepoäng och leder fram till ämneslärarexamen i teknik och ett ämne till.

Andra

Om utbildningen

Det råder idag en stor brist på behöriga tekniklärare, detta gäller både för årskurs 7-9, där teknik är ett obligatoriskt ämne, och för gymnasiet. I vår utbildning får du lära dig om vad teknik som skolämne innebär, om teknikhistoria, elektronik, informationsteknik, materiallära, hållfasthetslära, tillverkningsprocesser, genusperspektiv, tekniska system, reglerteknik, skiss- rit- och CAD-teknik. Under utbildningen kommer du som blivande tekniklärare att utveckla både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter.Våra undervisningsformer är väldigt varierade utifrån ett aktivt lärande. Du kommer bland annat att utföra laborationer, fältstudier, workshops, seminarier och studiebesök. Såväl digital pedagogik som hållbar utveckling influerar hela utbildningen vilken ges i god samverkan med bland annat skolor, näringsliv och forskningsinstitut.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Engelska 6, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Matematik 3b eller 3 c, Naturkunskap 2 eller Fysik 1a eller 1b1+1b2 + Kemi 1

Urval

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Verksamhetsförlagd utbildning är en viktig del i utbildningen som genomförs vid en skola. Under en lärares handledning får du pröva på och reflektera över läraryrkets olika sidor och gradvis utveckla din förmåga att självständigt agera och ta ansvar i din lärarroll. Du kommer under utbildningens gång att få möjlighet att planera, leda och genomföra egen undervisning och annan pedagogisk verksamhet.

Observera att det kan finnas särskilda regler för klädsel eller annan personlig utsmyckning under VFU som måste följas.

Läs mer om Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Efter studierna

Med en utfärdad ämneslärarexamen har du behörighet att ansöka om lärarlegitimation i dina ämnen inom grundskolans åk 7-9 och åk 4-6. Med vissa ämnen blir du dessutom behörig att undervisa inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen.

Läs mer om efter studierna

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen sker på flera av universitetets fakulteter och institutioner beroende på om du läser utbildningsvetenskaplig kärna, ämnesstudier eller VFU-kurser. Under VFU-kurserna genomför du praktik på en skola i Göteborgsregionen med stöd av en VFU-handledare.