Göteborgs universitet
Länkstig

Artist in residence-program

2018 startade Högskolan för scen och musik ett Artist in residence-program med ekonomiskt stöd av Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. I programmet ingick musikerna Isabelle van Keulen och Ross Daly, samt skådespelaren David Dencik.

Under maj–juni avslutades 2022 vårt Artist in residence-program med projektveckor där Isabelle, Ross och David fanns än en gång live på plats.

Isabelle van Keulen

Foto: Maike Helbig

En musiker i absolut världsklass blir gästlärare vid Högskolan för scen och musik. Den nederländska violinisten och violasten Isabelle van Keulen bjuds in till skolans artist in residenceprogram, som presenteras med stöd från Stena-Stiftelsen. Tack vare sin musikaliska mångsidighet har hon blivit en av sin generations mest uppskattade instrumentalister.

− Att få Isabelle van Keulen till Högskolan för scen och musik är stort och viktigt! Vi är glada att vi med Stenastiftelsens hjälp kan erbjuda våra studenter möjlighet att möta ännu en musiker på toppnivå, säger Petra Frank, prefekt vid Högskolan för scen och musik.

Isabelle van Keulen har framträtt med världsledande orkestrar som Berlinerfilharmonikerna, Concertgebouworkestern, Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks, London Philharmonic och Kungliga filharmonikerna i Stockholm, för att nämna några. Som musiker är Isabelle van Keulen mångsidig: hon spelar inte bara violin, utan också viola på samma höga nivå.

Hon är verksam inom symfonisk musik såväl som kammarmusik i alla tänkbara ensembleformat. Bland dagens ledande violinister särskiljer hon sig genom att i stor utsträckning spela samtida musik. Theo Loevendie och Erkki-Sven Tüür är två av de tonsättare som har skrivit konserter specifikt för Isabelle van Keulen.

Hon har gjort många inspelningar, bland de senaste finnas Bergs violinkonsert, violin-pianosonater av Strauss, Rota och Respighi. Förutom den klassiska västerländska musiken spelar van Keulen tango, och tillsammans med sin egen kvartett släppt ett album med tolkningar av Ástor Piazzollas musik.

Tango är också temat på ett av de ensembleprojekt med studenter som Isabelle van Keulen kommer att medverka i under sitt residens på Högskolan för scen och musik. Hon kommer även att arbeta med studenterna i andra sammanhang: i masterklasser och som solist i en orkesterkonsert under ledning av Henrik Schaefer, där University of Gothenburg Symphony Orchestra kommer att studera, repetera och framföra Igor Stravinskijs Violinkonsert i D-dur.

– Vi är glada över att kunna bidra till denna satsning som ger studenterna möjligheten att bli inspirerade av en sådan etablerad och uppskattad musiker som Isabelle von Keulen, säger Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur.

Läs intervju med Isabelle van Keulen på Stenastiftelsens hemsida.

Video (2:51)
Isabelle van Keulen om att repetera med studenterna

David Dencik

Foto: Magnus Gotander

Den internationellt kände skådespelaren David Dencik blev den första av tre konstnärer/pedagoger som gästade Högskolan för scen och musik inom ramen för artist in residence-programmet.

Den 7–9 maj 2018 kom David Dencik för ett första besök, då han höll i workshops och masterclasses i filmskådespeleri för skådespelarstudenterna. Den 7 maj hölls ett "artist talk" dit även filmstudenter från Akademin Valand och en intresserad allmänhet bjöds in.

31 januari 2019 höll David Dencik gemensamma masterclasses för film- och scenkonststudenter, samt ett artist talk öppet för allmänheten.

– Att få David Dencik som återkommande gästlärare betyder mycket för skådespelarstudenterna på Högskolan för scen och musik. Utbildningarna har en uttalad profil i filmskådespeleri, och vi har länge försökt få till ett samarbete med Dencik, säger Catharina Bergil, enhetschef för scenkonstutbildningarna vid Högskolan för scen och musik.

David Dencik är känd från internationella storfilmer som War Horse, The Girl With the Dragon Tattoo och Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Hösten 2017 spelade han en av huvudrollerna i tv-serien Top of the Lake. Innan filmkarriären tog fart 2007 gjorde David Dencik en rad roller på Dramaten. Han är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm.

Stenastiftelsen har tidigare lämnat bidrag till verksamhet på Högskolan för scen och musik. Denna gång omfattar stödet totalt tre Artists in Residence under perioden 2018–2020 där David Dencik är den första.

– Det är roligt att kunna bidra med det här spännande tillskottet till studenternas övriga utbildning. Vi hoppas att det också ytterligare stärker Högskolan för scen och musik som en attraktiv och internationellt erkänd utbildningsinstitution, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs intervju med David Dencik på Stenastiftelsens hemsida.

Video (1:34:30)
Samtal med David Dencik

Ross Daly

Foto: Magnus Gotander

Den hyllade musikern Ross Daly är en virtuos på flera instrument från den östra medelhavsregionen och Asien, som den kretensiska lyran och den afghanska lutan rabab. Han har spelat in över 30 album och uppträtt över hela världen. Med stöd från Stenastiftelsen är han gästlärare på Högskolan för scen och musik inom programmet Artist in residence.

Ross Daly växte upp i Irland och USA, men lever sedan 35 år i Grekland. 1982 grundade han Musical Workshop Labyrinth i Heraklionprovinsen på Kreta, idag erkänd som den ledande institutionen i Grekland inom utbildning av modal och traditionell musik. Genom konserter, seminarier och kurser utgör den en mötesplats för musiker och studenter.

Under sitt första besök i Göteborg den 14–16 november arbetade Ross Daly med världsmusik- och improvisationsstudenterna. Ytterligare minst två längre arbetsperioder i Göteborg är planerade under de kommande två åren.

– Det fascinerande med Ross Daly är att han har lyckats fördjupa sig i traditioner han själv inte vuxit upp med. Han har en djup kunskap och kan ge en förståelse för den modala musiken, säger Thor Ahlgren, tidigare student på världsmusikprogrammet.

Ross Daly har studerat lokala musiktraditioner, främst i Mellanöstern, Centralasien och den indiska halvön. Han bygger sina kompositioner kring erfarenheter och intryck från sina resor. Han är upphovsman till termen Contemporary Modal Music, det vill säga samtida kompositioner som hämtar inspiration från modala musiktraditioner.

– Ross Daly är en stark inspirationskälla för musiker runt om i världen som kan ge våra studenter existentiella perspektiv på hur de kan tänka som musiker och konstnärer, säger Jonas Simonson, programansvarig för världsmusikutbildningarna.

Ross Daly blir den andra så kallade Artist in residence med stöd från Stenastiftelsen, efter skådespelaren David Dencik som kom på ett första besök i våras.

– Vi är glada att kunna bidra till att studenterna får tillgång till den världskände musikern Ross Daly. Förhoppningsvis innebär det också att Högskolan för scen och musik stärks som en attraktiv och internationellt erkänd utbildningsinstitution, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs intervju med Ross Daly på Stenastiftelsens hemsida.

Video (5:57)
Ross Daly och världsmusikstudenter: Earpigon
Video (2:27)
Studentkommentarer efter konserten med Ross Daly