Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Narola
Länkstig

Polisens och socialtjänstens arbete med köpare av sexuella tjänster

Publicerad

Den 12 mars lade Narola Olsson fram sin avhandling” Crime, punishment, and counselling – a study of the local judicial and social work application of prostitution policy in Sweden”
om svensk prostitutionspolicy med fokus på den rättsliga tillämpningen av ”sexköpslagen” och det sociala arbetet vid fem KAST-mottagningar (Köpare av sexuella tjänster).

Resultatet från avhandlingen visar att polisen arbetar på olika sätt i landet. Framförallt när det gäller vilken typ av sexhandel och vilka sexköpare som uppmärksammas, vilket också får konsekvenser för vilken typ av bevis som används under brottmålsprocessen. Även bland KAST-mottagningarna har lokala skillnader utvecklats, vilket främst berör samarbetet med den lokala polisen i att komma i kontakt med fler sexköpare.

Trots lokala skillnader i det rättsliga och sociala arbetet visar resultatet av avhandlingen att polis och socialtjänst huvudsakligen riktar sitt intresse mot heterosexuella sexköp med fokus på män som köpare och kvinnor som säljare. På så sätt visar avhandlingen att den lokala tillämpningen av svensk prostitutionspolicy bidrar till mindre mångfacetterade bilder av problemet och sexköparen, vilket innebär att vissa köpare blir osynliga för både det rättsliga arbetet och för de stöd som socialt arbete kan erbjuda.

Du kan läsa Narolas avhandling här: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/67363

För mer information kontakta:

Narola Olsson

narola.olsson@socwork.gu.se