Bild
Omslag: Towards a Shared Understanding of Food Literacy Across the European Union
Länkstig

Ny rapport visar vägen mot ett hållbart och hälsosamt matsystem

EAT–Lancet rapporten 2025 presenterar en uppdaterad plan för ett hållbart matsystem som gynnar både människor och miljö. Samtidigt visar en ny rapport från Göteborgs universitet hur ökad matkunnighet, så kallad Food Literacy, kan bli avgörande för att omsätta forskningen i praktiken och skapa en mer hållbar matkultur i Europa.

Förra veckan lanserades EAT–Lancet rapporten 2025, där över 70 experter från hela världen presenterar en uppdaterad plan för hur vi kan föda 10 miljarder människor år 2050, på ett sätt som är bra både för människor och planeten. Rapporten lyfter fram den så kallade Planetary Health Diet, en kost som bygger på fullkorn, frukt, grönsaker, nötter och baljväxter, medan kött, fisk och mejeriprodukter endast bör ätas i små mängder.

För att omsätta forskningen i praktiken betonar organisationerna FoodUnfolded och FoodEducators vikten av Food Literacy (matkunnighet),  att inte bara veta vad som är bra att äta, utan också förstå varför och hur man gör hållbara val i vardagen. Begreppet är etablerat i länder som Australien, Kanada och Storbritannien, men har hittills haft liten genomslagskraft i Europa. Därför har FoodUnfolded låtit Göteborgs universitet ta fram en ny rapport om hur matkunnighet kan användas för att driva förändring här.

Rapporten är framtagen av Gabrielle Edwards, Christel Larsson och Alicia Martin. Den visar hur ökad kunskap och engagemang kring mat kan bli en nyckel till ett mer hållbart och rättvist matsystem.

Webbredaktör: Kristina Holmlid

Läs rapporten "Towards a Shared Understanding of Food Literacy Across the European Union"