Bild
Porträtt på Nicklas Håkansson, Bengt Johansson och Orla Vigsö
De tre forskarna bakom Propagandainspektionen Nicklas Håkansson, Bengt Johansson och Orla Vigsö.
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

JMG sparkar igång valåret

Nu startar nya Propagandainspektionen. Där skriver JMG:s egna valaffischforskare varje vecka ända fram till valet om allt ifrån kampanjer och reklam till planscher och valstugor.

Tre frågor till Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation, och ansvarig för Propagandainspektionen. Med premiär på Trettondagsafton, den 5 januari, på hans blogg: http://bengtjohansson.blogspot.com/

Vad är Propagandainspektionen?

– Det är inlägg på min blogg där jag tar hjälp av mina valaffischforskarkollegor på JMG, Nicklas Håkansson och Orla Vigsø, för att skriva om valkampanjer och framförallt innehållet i partiernas kampanjer.

Redan förra valet 2018 hade vi ”Veckans valaffisch” där vi skrev om svenska valaffischer förr och nu. Men i år vill vi bredda oss och under rubriken ”Propagandainspektionen” kommer det att dyka upp inlägg om valaffischer i andra länder, nya kampanjkanaler, tv-reklam och kanske även politiska knappar och valstugor. Det blir både historia och nutid, svenskt och internationellt , stort som smått.

Vilka är ni?

– Vi är alla tre forskare vid JMG som länge har forskat om valkampanjer och politisk reklam. 2014 skrev vi den svenska valaffischens historia i boken ”Politik i det offentliga rummet” där vi undersökte valaffischer från 1907 fram till 2010. Men vi har också forskat om valaffischer under EU-val och i andra länder. Dessutom har vi sysslat en hel del med andra kampanjformer som tv-reklam och annonser i dagspress.

Just nu är vi alla inblandade i en bok om EU-valet 2019 där valaffischer, tv-reklam, Facebookinlägg från alla EU-länder analyseras tillsammans med kollegor i andra länder.

Vi har samlarmani och i vårt arkiv finns det mer än 3 000 svenska valaffischer som vi samlat på oss genom åren.

Hur ofta kommer inlägg från Propagandainspektionen?

– Varje onsdag förmiddag, fram till valdagen i september kommer vi att publicera något. Så håll utkik!

Mer information

Följ Propagandainspektionen på Bengt Johanssons blogg: http://bengtjohansson.blogspot.com/

Läs mer om