Länkstig

Bengt Johansson

Professor

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation JMG
Besöksadress
Seminariegatan 1B
41313 Göteborg
Postadress
Box 710
40530 Göteborg

Om Bengt Johansson

Disputerade 1998 med avhandlingen Nyheter mitt ibland oss. Kommunala nyheter, personlig erfarenhet och lokal opinionsbildning. Studierektor för forskarutbildningen 2000-2002. Blev docent 2006 och är anställd som professor sedan 2010. Prefekt mellan 2008 och 2011 och 2013-2014 vice prefekt med ansvar för utbildningsfrågor. Styrelseledamot i Institutet för Mediestudier, samt i Kommunforskning i Väst och styrgruppsledamot i Medier & Demokrati, Lindholmen Science Park. Är också aktiv i forskningsnätverket EEMC (European Election Monitoring Center).

Redaktör för tidskriften Journal of Visual Political Advertising.

Mottog 2020 The Bridge Award for Exellence in Strategic Communication Research

Mercator Fellow i projektet DECHIPER (Dechiper the pandemic public sphere)

Forskningsintresse

Min forskningsprofil handlar olika aspekter av medier, makt och demokrati. Detta sker i huvudsak inom fältet kris- och riskkommunikation och politisk kommunikation. De fält som jag för tillfället är mest engagerad i handlar om risk- och kriskommunikation, mediernas betydelse för vår syn på samhällsfrågor, mediernas valrörelsebevakning och olika former av politisk reklam.

Pågående forskning

Redaktör för tidsskriften Journal of Visual Political Advertising

Undervisning

I huvudsak politisk kommunikation och strategisk kommunikation. Är dessutom kursansvarig för den fakultetsgemensamma forskarutbildningskursen Communicating Science

Samverkan

Forskarbloggen Bengt Johansson

Bilder

Fler bilder, även högupplösta, finns i universitets bilddatabas. Sök på personens namn eller på JMG.