Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Hon coachar dig till bättre hälsa online

Bara två månader efter examen i hälsopromotion med kostinriktning fick Moa Persson jobb som hälsopedagog. – Via Hälsocoach online coachar jag personer i levnadsvanorna kost, fysisk aktivitet, alkohol och tobak, för att på individens villkor förbättra och stärka deras hälsa, säger hon.

Moa PerssonMoa brinner för att hjälpa individer till hälsosammare levnadsvanor.
– Att hjälpa en individ till hälsa och välmående är fantastiskt. Att se fokus flytta från att en person enbart vill gå ner i vikt till att man mår bättre med nya levnadsvanor och att viktminskningen bara "kom på köpet".

Moas arbete omfattar även en del administration.
– De administrativa delarna innebär att jag hjälper till att driva projektet framåt med förhoppningen om att Hälsocoach online ska få bli en ordinarie verksamhet. Det innebär att marknadsföra projektet via möten och i digitala kanaler

En gedigen utbildning

Hon upplevde utbildningen på följande vis.
– Inledningsvis var utbildningen utmanande. Den blev mycket mer intressant med tiden. Utbildningen är gedigen, vi skrev rapporter och sökte upp mycket vetenskapliga artiklar i nästan alla kurser, jag känner en självsäkerhet i min kompetens.

Moa känner att hon har användning av alla kurser som ingår i utbildningen.
– Coachningen och kursen om hälsokommunikation, bland annat då mitt jobb främst går ut på att coacha och hjälpa personer att hitta sin egen motivation att förbättra sig själva. Jag använder kunskaperna om kost och fysisk aktivitet dagligen under mina coachningssamtal, samt då även coachningskursen och kompetensen i motiverande samtal.

Vägen till kostvetenskap

– Efter gymnasiet var jag au pair i USA under en period och där blev jag riktigt intresserad av kost och hälsa.

Under en period arbetade Moa i kök och läste olika kurser i bland annat kostvetenskap.
– Jag valde det för att jag insåg att jag själv ville hjälpa andra förstå att hälsa inte måste vara så svårt. Det är kul att ha en hälsosam livsstil. Jag insåg fort att det var så himla intressant och roligt med kost och hälsa så jag valde att läsa programmet i Hälsopromotion med inriktning kostvetenskap direkt efteråt.

Har du några planer framöver?
– Se till att Hälsocoach online blir en ordinarie tjänst för alla invånare inom VGR och därmed hjälpa till att förbättra hälsan successivt i regionen!

Läs mer om utbildningen

Hälsopromotion, kandidatprogram, Kostvetenskap, 180 hp

Fakta & tips

Om Moa Persson
Ålder: 27 år.
Intressen: Jag gillar att ha bokklubb och träna med kompisar, att fjällvandra men också att titta på serier och umgås med min sambo.

Studiebakgrund:

  • Hälsopromotion, kandidatprogram, Kostvetenskap, 180 hp
  • Kostvetenskapspaketet, 60 hp
  • Fristående kurser i genusvetenskap, idrottspsykologi, hälsa, mat och etik m.m.
  • Påbörjat en textilutbildning
  • Teknik med inriktning design på gymnasiet


Tips till de som är nyfikna på utbildningen:

Första året är tufft och lägger grunden för resten av utbildningen. Därefter känns det bättre. Att läsa om hälsa var superkul men att jobba med hälsa är ännu bättre och att läsa hälsopromotionsprogrammet var en av de bästa grejer jag gjort!