Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Han hjälper människor att prestera och må bra

Johan Martinsson examinerades från utbildningen Sports Coaching på institutionen för kost- och idrottsvetenskap 2017. Idag arbetar han på Träningskonsulten och som fystränare för IFK Skövde Handboll.

Johan Martinsson, Fotograf: Alexander ArnholmJohan var elitidrottare fram till närmare 24 års ålder. Under sina aktiva år vann han bland annat 1 guld, 1 silver och 1 brons på USM i längdskidåkning, han var representant för Sverige i juniorlandslaget i längdskidåkning och var rankad 7:a i sprintlängdskidåkning som senior.
– Jag var aktiv längdskidåkare på elitnivå fram till år 2013, parallellt med idrottskarriären läste jag fristående kurser.

Hjärtat i idrotten

Efter 2013 arbetade Johan som vikarierande idrottslärare i grundskolan.
– Jag har alltid haft mitt hjärta i idrotten. Båda mina föräldrar är idrottslärare och fantastiska förebilder, inte enbart som föräldrar utan också som ledare. Jag är extremt imponerad av deras ledarskap!

Idrott och ledarskap

Träningskonsulten startade 2013 och under studierna arbetande jag extra där.
– Jag ville fortsätta med det och ha en utbildning i ryggen. Kombinationen med kurser om ledarskap, biomekanik, fysiologi och kost tilltalade mig. När jag var 25 år bestämde jag mig för att börja plugga utbildningen Sports Coaching i Göteborg.

Johan har alltid varit inriktad mot idrott och ledarskap.
– Det har alltid varit mitt mål att syssla med detta efter min aktiva idrottskarriär på elitnivå.

Han upplever utbildningen på följande vis.
– Jag var nöjd med valet av utbildning från start. Utbildningen inleds vetenskapligt, första terminen handlar om hur man studerar, söker forskning, skriver akademiska texter med mera. Under vårterminen var det dags för ”mina ämnen” inom idrott. Jag kunde kämpa mig igenom den första terminen då jag visste vad jag ville.

Viktigt att komma ut i verkligheten

Utbildningen kändes bra hela tiden.
– Praktiken är en extremt viktig del av utbildningen. Det är viktigt att komma ut i verkligheten och få kontakter. Jag gjorde praktik i IFK Skövde Handboll. Efter praktiken fick jag möjlighet att fortsätta att vara verksam där.

Djup kunskap

Johan tycker att det är viktig att ha god disciplin.
– Jag har höga mål och vill verkligen prestera och få en djup kunskap. För mig är det viktigt att kunna använda kunskaperna efter utbildningen.

Få inblick i det vetenskapliga perspektivet

Johan menar att utbildningen är mycket lärorik.
– Det är fantastiska lärare och professorer som slår hål på myter om kost och träning. Det är en viktig del av en universitetsutbildning att få en inblick i det vetenskapliga perspektivet. Jag är extremt stolt över min kandidatexamen!

Träningskonsult och fystränare

Idag arbetar Johan på Träningskonsulten och som fystränare för IFK Skövde Handboll.
– I kombination med mitt eget idrottande startade jag ett företag 2011 för att kunna hålla i tekniklektioner. Jag arbetar fortfarande med handbollen genom mitt eget företag vid sidan av min anställning på Träningskonsulten.

Yrkesrollen på Träningskonsulten beskrivet han på följande vis.
– Jag hjälper motionärer och elitidrottare som vill förbättra teknik, träningsresultat och få en bättre hälsa. Merparten av våra kunder är motionärer, huvudsakligen skidåkare och löpare. Dessutom arbetar vi med elitidrottare inom enduro och rally.

Har daglig nytta av kurserna som ingår i utbildningen

Johans arbetsuppgifter omfattar coaching inom kost och träning.
– Jag lär ut längdskidåkning och löpning, gör tester, teknikinstruktioner, har ett stort gäng coachingkunder med mera. Genom utbildningen har jag fått en djup kunskap som jag har användning av i mitt yrke. Exempelvis kurserna i träningslära, fysiologi och biomekanik är mycket användbara.

Han har stor nytta av kurserna som ingår i utbildningen sitt nuvarande yrkesliv.
– Inom handbollen arbetar jag med elitidrottare och då har jag användning av de fysiska kurserna, jag arbetar med kondition, snabbhet och styrka. Träningskonsulten har många kunder som är motionärer i en uppstartsfas och då har jag mer nytta av ledarskapskurserna. Det handlar om att förstå kundens livssituation.

Jobbar med sin hobby

Vad är de roligaste med ditt jobb?
– Att få jobba med min hobby. Jag brinner för ledarskap och idrott. Det jag lärde mig under utbildningen kan jag verkligen använda praktiskt nu. Jag är lyckligt lottad!

Se möjligheter

Det är viktigt att se möjligheter och att vara om sig och kring sig menar Johan.
– Det är mer komplext att läsa en utbildning som Sports Coaching än traditionella yrkesutbildningar där det framtida yrket ofta är mer givet. Det är mycket viktigt att ha ett eget driv och att tänka stort när det gäller den framtida yrkesrollen. För att bredda mina kunskaper har jag även utbildat mig till massör.

Ett omväxlande yrkesliv

Johan beskriver sin arbetsdag på följande vis.
– Arbetet är i perioder mycket intensivt. Jag pendlar till Skövde från Göteborg. Det innebär att jag sköter en del av mina arbetsuppgifter på tåget. Det kan handla om telefonsamtal och mejlkontakt med kunder som jag coachar. På arbetsplatsen i Skövde arbetar jag med coaching, fysiska tester och massage. Under vintersäsongen är det teknikläger på helgerna. Det innebär föreläsningar, teknikträning och vallakurs.

Motionärer och elit

Johan arbetar med olika kundgrupper på följande vis.
– Lär känna människan som sitter framför dig. Det handlar om att anpassa träningen efter livet. För en motionär som till exempel vill få bättre resultat på Göteborgsvarvet där är det viktigt att ta hänsyn till livspusslet.

När det gäller elitidrottare är förutsättningarna annorlunda och upplägget för träningen blir ett helt annat.
– Där är det viktigt att tänka på progression och att undvika skador.

Passion och glädje

Johan Martinsson drivs av en vilja att prestera inom alla områden och att samtidigt hjälpa andra.
– Min passion är att det här är extremt roligt att kunna hjälpa människor. Inte bara med att få bättre träningsresultat, framför allt brinner jag för att hjälpa människor att må bättre. Även när det gäller träning på elitnivå som handlar det om att nå toppresultat ligger glädjen i att kunderna blir glada och taggade. Arbetet är rolig och utvecklande. Jag får så mycket tillbaka i mitt yrke, jag får uppskattning av kunderna, det är en egoboost.

Det går bra nu

Det tar tid att bygga upp ett företag, hårt arbete lönar sig.
– Jag arbetar med tre nära vänner som jag har känt jättelänge. Vi har nära till skratt, det är gott i motgång till framgång.

Nu går företaget bra.
– Det innebär att vi kan styra upp vilka tider som kunderna kan boka in. Vi går mer mot att bedriva en dagssyssla, det är guld värt!

Framtiden är ljus

Johan ser positivt på yrkesrollen i framtiden.
– Det jag arbetar med nu ligger i tiden, hypen är nu, det är hett. Jag tror att behovet kommer fortsätta att växa ytterligare och att det kommer att ställas högre krav på ledare och deras utbildning framöver.

Han har precis köpt lägenhet i Göteborg.
– Det är skönt att äntligen ha något eget. Jag är nöjd där jag är i livet, både privat och yrkesmässigt. Just nu vill jag att det rullar på som det är, avslutar Johan.

Mer om utbildningen

Läs mer om utbildningen Sports Coaching, kandidatprogram, 180 hp


Fakta och tips

Om Johan Martinsson
Ålder: 29 år
Intressen: Utöver mitt yrke, friluftsliv, resor, umgås med vänner och familj.

Johans tips till dig som är nyfiken på utbildningen:

  • Det är en fördel att ha lite erfarenhet av idrott och ledarskap, som aktiv eller att ha arbetat lite före studierna.
  • Ha gärna ett extrajobb inom idrottsverksamhet under utbildningen. Det är värdefullt att kunna praktisera kunskaperna parallellt med utbildningen.
  • Var inställd på att det är en akademisk utbildning med allt vad det innebär: fokus på forskning, läsa, plugg och teori. De praktiska delarna är inte så omfattande.
  • Gå på föreläsningarna, inte bara för att lyssna utan ta tillfället att diskutera och reflektera med studiekamrater och föreläsare.
  • Tänk på att det handlar om att du skaffar dig djup kunskap att använda i ditt framtida yrkesliv.
  • Se möjligheter och hitta din drivkraft.

Fotograf: Alexander Arnholm