Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Får Sveriges största lärarpris för insats inom förskolan

Johanna Bothén, tidigare student på Göteborgs universitet tilldelas Sveriges största lärarpris, Helgepriset och belönas med 125 000 kronor. Priset delas ut för insats inom förskolan.

Johanna Bothén har utbildat sig till både kostekonom och förskollärare vid Göteborgs universitet. Efter flera år som yrkesverksam återvände hon till universitetet för att kompetensutveckla sig genom att gå kursen ”Mat och hälsa i förskolan”.

Arbetsmaterial om mat och måltider i förskolan

En av uppgifterna i kursen ”Mat och hälsa i förskolan” handlade om hur man kan främja grönsaksintaget bland barn i förskolan. Johanna arbetade vidare på temat och skrev om ”Projekt Gröna vägen – ett samverkansarbete mellan kostenheten och pedagoger för ökat hälsofrämjande lärande i förskolan”. Nu tilldelas hon Helgepriset.
– Prispengarna kommer i huvudsak att användas som lön för mig då jag tagit tjänstledigt för projektet. Dokumentationen av arbetet är tänkt att mynna ut i ett arbetsmaterial om mat och måltider i förskolan. Projektet är en hälsofrämjande satsning på att ge barn likvärdiga förutsättningar till ett ökat grönsaksintresse. Barn idag äter generellt för lite grönsaker och det är en ojämlikhet i hälsa som förskolan kan jobba utjämnande med, säger Johanna Bothén.

Kompetensutvecklingskurs väckte intresse för vidareutbildning

Christel Larsson, professor i kostvetenskap och tf. proprefekt vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap:
– Det är otroligt roligt och Johanna Bothén är ett strålande exempel både på vikten av att brygga över olika kompetensområden men även att samverka mellan professioner. Hon har gjort en fantastisk resa från att i flera år varit yrkesverksam gå en kompetensutvecklingskurs som väckt hennes hunger för ny kunskap till att utbilda sig på avancerad nivå för att förhoppningsvis i framtiden kunna bidra till praktiknära forskning.

Johanna Bothén tog tjänstledigt för att gå magisterutbildningen i kostvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon har gjort internship på forskningsinstitutet RISE och i oktober lämnade hon in sin uppsats på avancerad nivå.

Om Helgepriset

Helgepriset är ett pris/stipendium med syfte att belöna insatser/initiativ på skol-, undervisnings- och utbildningsområdet i form av fyra stipendier, ett för förskolan, två för grundskolan och ett för gymnasieskolan/vuxenundervisningen. Sven-Erik Österberg, ordförande i Helge Ax:son Johnsons Stiftelse och landshövding i Stockholms län delade ut priset vid Skolforum på Stockholmmässan i Älvsjö.
– En upplevelse för livet för mig personligen, men också så roligt att mat och måltider lyfts fram på detta sätt, säger Johanna Bothén.

Läs mer om utbildningarna

• Sen anmälan till kursen Mat och hälsa i förskolan görs via www.antagning.se från och med den 14 december 2018 till och med den 4 februari 2019.
Läs mer om kursen: Mat och hälsa i förskolan, vårterminen 2019
Läs mer om kandidatprogrammet Kostekonomi med inriktning mot ledarskap
 


Läs mer om Helge Ax:son Johnsons stiftelse