Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Alumner nominerade till årets Göteborgsbok

Publicerad

Rio Göteborg har tillsammans med en grupp alumner från institutionen för historiska studier blivit nominerade till Årets Göteborgsbok. I boken Berättelser från Gamlestaden lyfter de Gamlestadens brokiga historia från Nylöse till urban plats.

Det hela började med ett studentarbete på masterprogrammet Kulturarv och modernitet år 2012. Studentgruppen ville göra något av de fallstudier de gjort kring Gamlestaden och kontaktade Rio Göteborg med sin idé. År 2013 satte projektet igång på allvar.

– Vi stod just då i begrepp att utveckla vår förlagsverksamhet och tyckte att bokprojektet passade perfekt i och med allt som sker i Gamlestaden just nu. Det kändes också angeläget att kunna bidra till att all denna spännande kunskap når en bredare publik, säger Anna Gustavsson, redaktör för boken och doktorand i arkeologi vid Göteborgs universitet.

Boken är utgiven i samarbete med Aldir kulturförening och innehåller texter om Gamlestaden författade av historiker, arkeologer och etnologer. De tio artiklarna sträcker sig från stadsdelens tidiga historia då staden Nylöse (Nya Lödöse) låg på platsen till dagens pågående förändring av stadsdelen.

– Jag bor själv i Gamlestaden sedan cirka 15 år tillbaks och börjar bli en riktig lokalpatriot. Det är en väldigt trivsam stadsdel, nära till centrum och naturen. Det finns en massa antik- och loppisbutiker, restauranger och människor i alla åldrar och stilar. Här möts människor med olika bakgrunder och förutsättningar.

Just nu pågår som bekant stora förändringar i stadsdelen, något Anna Gustavsson tycker  är både roligt och lite oroande.

– Det är trevligt att stadsdelen utvecklas och får nya verksamheter, samtidigt vill man inte att områdets karaktär ska ändras helt och hållet. Det är en stadsdel med en spännande och brokig historia, vilket återspeglas i vår bok.

Slutligen sportfrågan: hur känns det?

– Det känns fantastiskt kul! Vi arbetade hårt med boken och det är såklart extra roligt att se att boken uppskattas av läsarna.

Priset tillkännages och delas ut lör 1 april.

Läs mer:

Berättelser från Gamlestaden. En stadsdels kulturarv i blickfånget är en antologi med texter om Gamlestaden. För mer info om boken:

Rio Göteborg

I arbetsgruppen kring utnämnandet av Årets Göteborgsbok ingår Göteborgs hembygdsförbund, Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs stadsbibliotek och Riksarkivet Landsarkivet i Göteborg. För mer info om Årets Göteborgsbok:

Riksarkivet

Läs mer om programmet:

Kulturarv och modernitet

Foto: Liza Kettil