Göteborgs universitet
Bild
Bilden visar fasaden av samhällsvetenskapliga fakulteten, Sprängkullsgatan 19
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Praktik vid Valforskningsprogrammet

Valforskningsprogrammet utlyser regelbundet praktikplatser för studenter som studerar ett kandidat- eller masterprogram. Läs mer om hur du kan ansöka och se aktuella praktikutlysningar här.

Praktikplatser höstterminen 2024

Nu erbjuds möjlighet för 1-3 studenter att praktisera på Valforskningsprogrammet under höstterminen 2024 med start den 2 september 2024. Ansök senast den 22 april om du vill få chans att vara med och analysera 2022 års valrörelse, samt att arbeta med Europaparlamentsvalsundersökningen 2024.

Valforskningsprogrammet finns vid Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg och bedriver sedan 1950-talet forskning om val och väljarbeteende samt sedan 1995 det internationella samarbetsprojektet The Comparative Study of Electoral Systems (CSES). Forskare knutna till programmet bedriver forskning om bland annat kunskapsresistens, miljöopinion, representativ demokrati, vallöften och partikandidater.

Vi söker dig som tycker att frågeundersökningar, väljarbeteende och politiska opinioner är spännande. Du behöver vara intresserad av – och ha grundläggande kunskaper i – kvantitativa forskningsmetoder utan att det nödvändigtvis inbegriper avancerade förkunskaper i statistik. Du har lätt för att lära dig använda nya programvaror. I vårt arbete används framförallt Excel och Stata men om du också har färdigheter i exempelvis R, Qualtrics eller InDesign så är det en fördel. Du behärskar svenska väl i både tal och skrift samt har goda kunskaper i engelska då vår dokumentation och våra rapporter delvis skrivs på engelska. Du är bra på att ta initiativ och arbeta under eget ansvar.

Fältperioden för Europaparlamentsvalundersökningen 2024 pågår fram till slutet av september. För dig som är intresserad av EU-frågor finns det goda möjligheter att ha ett särskilt fokus på Europaparlamentsvalet och arbeta med dokumentation och analyser av resultatet från Europaparlamentsvalundersökningen 2024.

Dina arbetsuppgifter kommer att vara varierande och du kommer att bidra till verksamheten på flera olika sätt:

  • Skriva faktablad och rapporter
  • Koda och dokumentera enkätsvar från Europaparlamentsvalundersökningen 2024
  • Arbeta med att sammanställa och skapa datamängder
  • Analysera och rapportera resultat, bland annat från Valundersökningen 2022
  • Föreslå och genomföra egna forskningsidéer inom ramen för Valforskningsprogrammets verksamhet

Praktikperioden löper under 20 veckor eller enligt överenskommelse.

Ansökan

Vänd dig med eventuella frågor och skicka CV och ett personligt brev om högst en A4 till Anna Cederholm Lager (anna.cederholm.lager@gu.se) senast den 22 april 2024. Intervjuer och antagning kan ske löpande så vänta inte med att skicka in din ansökan.