Göteborgs universitet
Bild
Bilden visar fasaden av samhällsvetenskapliga fakulteten, Sprängkullsgatan 19
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Praktik vid Valforskningsprogrammet

Valforskningsprogrammet utlyser regelbundet praktikplatser för studenter som studerar ett kandidat- eller masterprogram. Läs mer om hur du kan ansöka och se aktuella praktikutlysningar här.

Praktikplatser vårterminen 2024

Nu erbjuds möjlighet för 1-3 studenter att praktisera på Valforskningsprogrammet under vårterminen 2024 med start den 15 januari 2024. Ansök senast den 15 oktober om du vill få chans att vara med och analysera 2022 års valrörelse, samt att arbeta med den kommande Europaparlamentsvalsundersökningen 2024.

Valforskningsprogrammet finns vid Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg och bedriver sedan 1950-talet forskning om val och väljarbeteende samt sedan 1995 det internationella samarbetsprojektet The Comparative Study of Electoral Systems (CSES). Forskare knutna till programmet bedriver forskning om bland annat kunskapsresistens, miljöopinion, representativ demokrati, vallöften och partikandidater.

Vi söker dig som tycker att frågeundersökningar, väljarbeteende och politiska opinioner är spännande. Du behöver vara intresserad av – och ha grundläggande kunskaper i – kvantitativa forskningsmetoder utan att det nödvändigtvis inbegriper avancerade förkunskaper i statistik. Du har lätt för att lära dig använda nya programvaror. I vårt arbete används framförallt Excel och Stata men om du också har färdigheter i exempelvis R, Qualtrics eller InDesign så är det en fördel. Du behärskar svenska väl i både tal och skrift samt har goda kunskaper i engelska då vår dokumentation och våra rapporter ofta skrivs på engelska.

I juni inleds fältperioden för Europaparlamentsvalundersökningen 2024. För dig som är intresserad av EU-frågor finns det goda möjligheter att ha ett särskilt fokus på Europaparlamentsvalet och delta i förberedelserna av undersökningen under våren. Det kommer även finnas möjlighet att ta del av forskningsmiljön på Centrum för Europaforskning (CERGU) genom att bland annat delta på seminarier.

Dina arbetsuppgifter kommer att vara varierande och du kommer att bidra till verksamheten på flera olika sätt:

  • Kodning och dokumentation av enkätsvar
  • Förbereda datamängder som ska analyseras
  • Analysera och rapportera resultat, bland annat från Valundersökningen 2022
  • Arbeta med olika aspekter i relation till den kommande Europaparlamentsvalsundersökningen 2024
  • Föreslå och genomföra egna forskningsidéer inom ramen för Valforskningsprogrammets verksamhet

Praktikperioden löper under 20 veckor eller enligt överenskommelse.

Ansökan

Vänd dig med eventuella frågor och skicka CV och ett personligt brev om högst en A4 till Anna Cederholm Lager (anna.cederholm.lager@gu.se) senast den 15 oktober 2023. Intervjuer och antagning kan ske löpande så vänta inte med att skicka in din ansökan.