
Master's Programme in European Studies, Samhällsvetenskaplig inriktning
Kort om inriktningen
Vill du förstå och analysera de stora förändringarna i Europa? Masterprogrammet i Europastudier ger dig avancerad kunskap och skarpare analytiska färdigheter för att navigera och påverka den europeiska utvecklingen – med särskilt fokus på EU:s expansion och integration.
Andra inriktningar
Om utbildningen
Det här är en bred tvärvetenskaplig utbildning där du utforskar Europas politiska, sociala, ekonomiska och kulturella förändringar. Du lär dig att analysera hur EU:s beslut påverkar medlemsländer, företag, medborgare och organisationer, samtidigt som du utvecklar strategiska verktyg för att arbeta med europeiska frågor på olika nivåer.
Programmet erbjuder inte bara gedigna teoretiska kunskaper utan även praktiska färdigheter genom forskningsnära undervisning, akademiskt skrivande, muntliga presentationer och diskussioner. Du får träning i att tänka kritiskt, ställa egna frågor och förstå komplexa sammanhang, vilket ger dig värdefulla verktyg för en framtid inom både den offentliga och privata sektorn eller vidare forskning.
Om du är intresserad av att arbeta med EU-frågor, internationell policyanalys eller rådgivning inom myndigheter, organisationer eller företag, eller om du har siktet inställt på en akademisk karriär, är det här programmet perfekt för dig!
Programöversikt
På Studentportalen kan du läsa mer om hur programmet är upplagt och vilka valmöjligheter du har under din studietid: Studentportalen.
Chans att ta två examina
Det är möjligt att ta en dubbel masterexamen genom att läsa en inriktning på programmet med så kallad double degree. Det betyder att du läser ett år vid Göteborgs universitet och ett år vid något av våra partneruniversitet i Tyskland, Kina eller USA. När du är klar med din utbildning får du två examina – ett från varje universitet.
Information för hur du söker till inriktningarna hittar du här:
Behörigheter och urval
Behörighet
Se behörighetskrav för samhällsvetenskaplig inriktning nedan
Särskild information om förkunskapskrav
En kandidatexamen (180 hp) med 90 hp i kurser i samhällsvetenskapliga ämnen såsom företagsekonomi, ekonomisk geografi, ekonomisk historia, nationalekonomi, europastudier, kulturgeografi, internationella relationer, journalistik, juridik, media och kommunikation, offentlig förvaltning, psykologi, sociologi, socialt arbete, statsvetenskap, eller motsvarande.
eller
En kandidatexamen (180 hp) med 90 hp i kurser i humanistiska ämnen såsom i kulturvetenskap, historia, idéhistoria, filosofi, religion eller motsvarande.
eller
Läst motsvarande tre år (180 hp, motsvarande en kandidatexamen) vid juristprogrammet.
Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B. Övriga förkunskapskrav finns dokumenterade i respektive kursplan.
Instruktioner för ansökan
För information om behörighetskraven och urvalskriterierna för programmet, följ länken nedan. Observera att din ansökan ska innehålla ett CV och ett Statement of intent. För information om hur dessa dokument ska utformas, se länken.
Mer information om instruktioner för ansökan
Urval
Urvalet baseras på uppladdat Statement of intent och CV. Vänligen använd avsedd mall. Statement of intent och CV skall laddas upp på www.antagning.se senast 1 februari (om sista ansökningsdag är i januari) och 2 maj (om sista ansökningsdag är i april).
Förtur ges till sökande med minst 60 hp i Europakunskap.
Praktik
Du kan göra praktik under programmets valbara termin, både i Sverige och utomlands. Många studenter tycker att praktiken är det bästa de gjort! Den ger nya perspektiv och förbereder dig för ditt framtida arbetsliv. Du får också chans att knyta kontakter som kan vara viktiga när det är dags att söka arbete. Våra studenter har haft praktikplatser på internationella organisationer såsom EU och FN, nationella myndigheter, lokala och regionala enheter, samt inom forskningsprojekt och kulturorganisationer.
Efter studierna
Efter avslutade studier erhåller du en mastersexamen i Europastudier (Master of Science in European Studies). Utbildningen ger dig en gedigen grund för en karriär inom både offentliga och privata organisationer i Europa. Du blir väl rustad för att arbeta som analytiker eller utredare och kan bidra till utvecklingen av europeiska samhällsfrågor och projekt. Dina kunskaper kommer att vara värdefulla inom civilsamhällets organisationer, icke-statliga organisationer (NGO:s) samt inom nationell och internationell administration, inklusive EU:s institutioner.
Så är det att plugga
Undervisningen
Alla kurser inom programmet är tätt sammanlänkade med den senaste forskningen och har ett särskilt fokus på tvärvetenskapliga studier av Europas utveckling. Här får du inte bara ta del av aktuell kunskap – du blir också en aktiv del av den akademiska forskningsprocessen. Genom ett forskningsnära lärande får du möjlighet att fördjupa dig i vetenskaplig litteratur, utveckla ditt eget skrivande, arbeta problemlösande samt träna på muntlig presentation och akademiska diskussioner i seminarieform.
Våra engagerade lärare är framstående forskare inom samhällsvetenskap, juridik, ekonomi och humaniora. Du blir en del av en dynamisk och tvärvetenskaplig miljö, med nära koppling till Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet (CERGU).
Du erbjuds olika karriäraktiviteter
Under utbildningen kan du delta på olika aktiviteter som du har nytta av under dina studier och när det är dags att söka jobb. Ta chansen att få hjälp med studieteknik och akademiskt skrivande, få tips om hur du skriver ett bra CV, lyssna på alumnföreläsningar med mera.
Studier utomlands
Under din utbildning har du möjligheter att studera utomlands en eller två terminer. Det finns avtal med universitet i flera olika länder.