Hoppa till huvudinnehåll
Bild
EU-flaggor
Foto: Guillaume Périgois
Länkstig

Master's Programme in European Studies, Samhällsvetenskaplig inriktning

Program
Avancerad nivå
2 år
120 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-17697
Ansökan stängd

Kort om inriktningen

Europa utvecklas – gör du? Stora ekonomiska, politiska och sociala utmaningar möts i allt större utsträckning av europeiska lösningar. ”The Europeanization” förändrar de lokala, regionala och nationella förhållandena i Europa. Europa utvecklar en enad röst på den globala arenan. Vill du lära dig mer om effekterna detta ger?

Andra inriktningar

Om utbildningen

Dubbla examina

Förutom att studera Göteborg finns det möjlighet till att läsa en dubbel examen i samarbete med University of Konstanz i Tyskland, University of North Carolina at Chapel Hill i USA och Fudan University i Kina. De två förstnämnda söker du direkt till via antagning.se/universityadmissions.se. Se länkarna nedan för mer information och instruktioner till double degree i samarbete med Fudan University.

Information och ansökan till inriktning double degree, Fudan University, Shanghai

Masterprogrammet i Europastudier

Masterprogrammet i Europastudier, samhällsvetenskaplig inriktning, behandlar viktiga europeiska utmaningar och dilemman: ekonomisk och politisk integration, miljö och konflikter, de rättigheter, skyldigheter och möjligheter som ett europeiskt medborgarskap ger. En termin är tillägnad praktik eller valbara kurser. Programmet har en historia av studenter som haft framgångsrika praktikperioder på stora EU-institutioner, FN, utländska ministerier och andra offentliga eller privata organisationer och företag.

Tvärvetenskapligt program

Den europeiska integrationen påverkar ekonomiska, juridiska, politiska och sociala förhållanden, vilket innebär att europastudier är tvärvetenskapliga till sin natur. På grund av detta ges programmet av Centrum för Europastudier (CES), som har en unik och lång erfarenhet av tvärvetenskapliga europastudier. Lärarna har sina rötter i ekonomi, humaniora, juridik och samhällsvetenskap. CES har ett nära samarbete med Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet (CERGU) vilket är en prisbelönt Centre of Excellence for European research. Undervisningen kan på så sätt alltid kopplas till aktuell forskning inom området.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Behörig att antas till programmet är den som har

Samhällsvetenskaplig inriktning
En kandidatexamen (180 hp) med 90 hp i kurser i samhällsvetenskapliga ämnen såsom företagsekonomi, ekonomisk geografi, ekonomisk historia, nationalekonomi, europastudier, kulturgeografi, internationella relationer, journalistik, juridik, media och kommunikation, offentlig förvaltning, psykologi, sociologi, socialt arbete, statsvetenskap, eller motsvarande.

eller

En kandidatexamen (180 hp) med 90 hp i kurser i humanistiska ämnen såsom i kulturvetenskap, historia, idéhistoria, filosofi, religion eller motsvarande.

eller

Läst motsvarande tre år (180 hp, motsvarande en kandidatexamen) vid juristprogrammet.

Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B.

Övriga förkunskapskrav finns dokumenterade i respektive kursplan.

Humanistisk inriktning
En kandidatexamen (180 hp) med 90 hp i kurser i humanistiska ämnen såsom kulturvetenskap, historia, idéhistoria, filosofi, religion eller motsvarande.

eller

En kandidatexamen (180 hp) med 90 hp i kurser i samhällsvetenskapliga ämnen såsom företagsekonomi, ekonomisk geografi, ekonomisk historia, nationalekonomi, europastudier, kulturgeografi, internationella relationer, journalistik, juridik, media och kommunikation, offentlig förvaltning, psykologi, sociologi, socialt arbete, statsvetenskap, eller motsvarande.

eller

En kandidatexamen i språk (180 hp) i kombination med kurser i 60 hp i ovan nämnda humanistiska eller samhällsvetenskapliga ämnen.

eller

Läst motsvarande tre år (180 hp, motsvarande en kandidatexamen) vid juristprogrammet.

Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B.

Övriga förkunskapskrav finns dokumenterade i respektive kursplan.

Instruktioner för ansökan

För information om behörighetskraven och urvalskriterierna för programmet, följ länken nedan. Observera att din ansökan ska innehålla ett CV och ett Statement of intent. För information om hur dessa dokument ska utformas, se länken.

Läs mer om Instruktioner för ansökan

Urval

Urvalet baseras på uppladdat Statement of intent och CV. Vänligen använd avsedd mall. Statement of intent och CV skall laddas upp på www.antagning.se senast 1 februari (om sista ansökningsdag är i januari) och 4 maj (om sista ansökningsdag är i april).

Förtur ges till sökande med minst 60 hp i Europakunskap.

Praktik

Många studenter tycker att praktiken är det bästa de gjort! Den ger nya perspektiv och förbereder dig för ditt framtida arbetsliv. Du får också chans att knyta kontakter som kan vara viktiga när det är dags att söka arbete.

Du kan göra praktik under programmets valbara termin, både i Sverige och utomlands. Det är bra om du kan hitta en praktikplats där du kan tänka dig att arbeta när du är klar med din utbildning. Fundera därför tidigt över vad som intresserar dig och vilka arbetsuppgifter du skulle vilja ha. Praktikplatsen väljer du och ansöker till själv, men den måste godkännas av Statsvetenskapliga institutionen. Kravet är att du erbjuds kvalificerade arbetsuppgifter som innebär självständigt analytiskt arbete där du kan pröva och utveckla det du har lärt dig under din utbildning.

Läs mer om Praktik

Efter studierna

Efter avslutad utbildning är du väl rustad för arbeten som gäller
politiska, ekonomiska och sociala analyser samt utveckling av den
europeiska ekonomiska och politiska världen. Med en masterexamen blir du
mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden både nationellt och
internationellt och det är en förutsättning om du vill bli doktorand och
fortsätta dina studier på forskarnivå.

Så är det att plugga

Undervisningen

Alla kurser på programmet är nära kopplade till ny forskning, med speciellt fokus på multidisciplinära akademiska studier om europeisk utveckling. Programmet bygger metodologiskt på ett forskningsliknande lärande vilket implicerar tillgodogörandet av forskningslitteratur, det egna skrivandet, problemlösande, muntlig presentation och diskussioner i form av det akademiska seminariet.

Lokaler

Centrum för Europastudier ligger i Campus Haga i centrala Göteborg. Från Centralstationen kan du ta en spårvagn, hyra en cykel eller promenera till campus. Lokalerna är ljusa och luftiga. Det finns gott om grupprum, datorarbetsplatser och läsplatser där du kan plugga i lugn och ro, och det finns trådlöst nätverk i hela huset. Lunch kan du köpa i Café Haga som ligger på campus men det finns också pentryn att använda för medhavd mat. Tvärs över gatan ligger Samhällsvetenskapliga biblioteket med böcker och tidskrifter inom ämnet.

Haga är en av Göteborgs äldsta stadsdelar och en av de mysigaste. Här finns gott om trevliga lunchställen, caféer, butiker och de för Göteborg så typiska landshövdingehusen.

Studier utomlands

Förutom personlig utveckling och en ökad förståelse för omvärlden ger
studier utomlands dig ett vassare CV med internationell erfarenhet.
Studenter som pluggat utomlands utvecklar sin initiativförmåga,
anpassningsbarhet och förmåga att hantera oväntade situationer. Det är
ju inte heller så dumt att språkkunskaperna förbättras och att du
träffar vänner för livet!Under din utbildning har du möjligheter
att studera utomlands en eller två terminer. Det finns avtal med
universitet i flera olika länder som till exempel: Nederländerna, USA
och Sydkorea. Börja planera för dina utbytesstudier i god tid så att du
vet vart du kan åka och när du ska söka.

Läs mer om studier utomlands