
Bygghantverksprogrammet
Kort om programmet
Om du gillar gamla hus, naturliga material, hantverk och att ställa frågor som hur och varför är bygghantverksprogrammet något för dig. Utbildningen är yrkesförberedande och ger kunskaper och färdigheter i traditionellt byggande med inriktning mot bygghantverk och kulturvård.
Om utbildningen
Under utbildningen bekantar du dig med de historiskt vanligast förekommande byggnadsteknikerna genom praktiska byggövningar och du får lära dig att göra byggnadsundersökningar med bedömning av skador och förslag på åtgärder. Du får grundläggande kunskaper om byggnadsvårdens principer och utvecklar din förståelse för bevarande utifrån kulturhistoriska och hållbara perspektiv. Vissa kurser kommer vara valbara, där du själv väjer utifrån intresse.
År 1
Det första året syftar till att ge en introduktion till hantverket, kulturvården, akademiska studier och hur de förhåller sig till varandra. Hantverkskurserna ger dig grundläggande handlag, färdigheter och förståelse för material och teknik inom byggnadssnickeri och murteknik. Du kommer att lära dig mer om bakgrunden och historien kring vårt byggda kulturarv samt göra uppmätningar och undersökningar. Det första året har en förlängd vårtermin och avslutas med en praktikperiod under juni och början av juli förlagd till företag aktiva inom branschen.
År 2
Det andra året vidareutvecklas dina praktiska färdigheter med valbara påbyggnadskurser. Under höstterminen fokuserar de praktiska momenten på bärande stomkonstruktioner och under vårterminen så kan du välja kurser inom hållbart bygganden och restaureringshantverk. Du introduceras i kulturvårdens historia och ramverk samt lär dig vetenskaplig teori och metodik. Även det andra året har en förlängd vårtermin med arbetsplatsförlagd praktik.
År 3
Det tredje året tränas du att tillämpa dina kunskaper genom att planera, projektera och utföra mindre projekt i samarbete med dina studiekamrater. Det tredje året innehåller även en fördjupningskurs där du får möjlighet att utveckla dina intresseområden och bygga individuell kompetens. Det finns även möjligheter att förlägga höstterminen utomlands. Det tredje året avslutas med ett examensarbete på 15 hp och en kandidatexamen i början av april.
Kurser och upplägg
Här hittar du mer information om vilka kurser som ingår i programmet och när de ges.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet samt godkänt resultat på arbetsprov.
Arbetsprov och intervju
Inför intag hösten 2021 kommer arbetsprovet ersättas av digitala intervjuer.
Urval
Urval baseras på arbetsprov och intervju. Arbetsprov och intervju sker i Mariestad, se http://conservation.gu.se/utbildning/kop/bygg/urval
Praktik
Utbildningen innehåller praktik.
Efter studierna
Utbildningen strävar efter att skapa bygghantverkare som inte bara har praktisk färdighet inom det traditionella hantverket utan även har den teoretiska kompetensen och kommunikativa förmågan att på olika sätt interagera och samverka med andra yrkesgrupper inom fältet. Möjligheterna till individuell inriktning på en framtida yrkeskarriär spänner därmed över ett stort område från akademi till byggindustri.
Det finns ett stort behov av snickare och murare med kunskap och förståelse för gamla hus och traditionellt hantverk.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningsformen är varierad. En del kurser är upplagda som fallstudier eller projekt, medan andra bygger på föreläsningar, studieresor, exkursioner och fältarbeten. Du kommer att få arbeta självständigt med individuella uppgifter, men också träna din förmåga att samarbeta och lösa problem i olika gemensamma arbeten. Vissa delar av programmet består av kurser och moment som läses tillsammans med studenter på trädgårdsprogrammet.
Lokaler
Utbildningen håller till på Trädgårdens skola i centrala Mariestad. Till lokalerna för både en verkstad, en byggård och ett murhus för undervisning.
Studier utomlands
Det finns möjlighet att göra praktik utomlands.