Länkstig

Karl Wilhelm Kardemark

Universitetslektor

Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Telefon
Besöksadress
Renströmsgatan 6
41255 Göteborg
Rumsnummer
H409b
Postadress
Box 200
40530 Göteborg

Om Karl Wilhelm Kardemark

Wilhelm Kardemark (f. 1980) är docent i religionsvetenskap och koordinator för ämneslärarutbildningen i religionskunskap.

Forskning

I sin forskning intresserar sig Kardemark för både religionsvetenskapliga och religionsdidaktiska frågeställningar med fokus på nutiden. Forskningen rör sig framförallt inom det breda fältet levd religion och återkommenade tematik handlar om rumslighet, kroppslighet och praktik. Inom ramen för dessa teman har han undersökt frågor som har att göra med religion, hälsa och sport samt användning av begravningsplatser och alla helgonafirande. I sin religionsdidaktiska forskning har Kardemark undersökt digitala läromedel för religionskunskap, hur teoretiska perspektiv från religionsvetenskap kan stärka undervisning om religion. Han disputerade 2013 på en livsåskådningsvetenskapligt inriktad avhandling om människosyn och hälsa och har fortsatt intresserat sig för livsåskådningsbegreppet, bland annat i relation till undervisning om religion och frågor om hur religiös litteracitet kan utvecklas. 2024 publicerades antologin Religious literacy in secular religious education: Nordic perspectives and beyond (Waxmann Verlag) som han var redaktör för tillsammans med Daniel Enstedt och Karin Flensner. Under hösten 2025 inleder Kardemark tillsammans med Enstedt samverkansprojektet ”Religiös litteracitet: utmaningar och strategier i gymnasieskolan”. Projektet är tvåårigt, finansierat av sk. ”ULF-medel”, och ska tillsammans med religionskunskapslärare i Göteborgsregionen undersöka hur undervisning kan utformas så att den stärker elevers religiösa litteracitet.

Undervisning

Kardemark undervisar framför allt på ämneslärarprogrammet i religionskunskap. Hans undervisning rör sig främst kring målsättningar med undervisning och frågor om hur olika religionsvetenskapliga begrepp och perspektiv kan vara till nytta för att bedriva undervisning om religion. Frågor om hur elevers religiös litteracitet kan stärkas återkommer inom ramen för detta tema. Han undervisar även sedan flera år på det GU-gemensamma mastersprogrammet ”Global health”. Inom ramen för det programmet rör hans undervisning frågor om helandepraktiker och religiösa aktörers del i hälsovårds- och välfärdssystem.