Maria Johansen
Studierektor
Institutionen för litteratur, idéhistoria ochUniversitetslektor
Institutionen för litteratur, idéhistoria ochOm Maria Johansen
Mina huvudsakliga forskningsintressen rör filosofihistoria och då särskilt politisk filosofi i relation till historia. Kronologiskt är det framförallt tidigmodern och samtida idéhistoria som intresserar mig. 2004 disputerade jag i idé- och lärdomshistoria på avhandlingen Offentlig skrift om det hemliga. Raison d'état, SOU och varulven (Glänta, 2005). Avhandlingen tar sin början i 1500-talet. Med fokus på olika former av makt och relationer mellan offentligt och hemligt, synligt och fördolt, tar jag historien till hjälp för att analysera samtida offentliga utredningar rörande de svenska underrättelse- säkerhetstjänsterna till stora delar hemliga verksamheter. I min senare forskning har jag behandlat aspekter av identifieringens idéhistoria. Här har jag bland annat intresserat mig för identifieringars dubbla funktion – som redskap i övervakningssystem och ett sätt att kategorisera och särskilja människor, och därigenom samtidigt centrala för att erkännas som en människa och ett rättighetssubjekt – och för de förskjutningar som sker i synen på kroppen och begrepp som kroppslig integritet i och med utvecklingen av nya identifierings- och lagringstekniker. För att kunna ta ett brett grepp om temat har jag arbetat med historiskt och samtida juridiskt material, filosofisk litteratur och fiktiva representationer av identitet. Under senare år har jag fördjupat mitt intresse för tidigmodern idéhistoria genom att studera hur makt, genus och begär gestaltas i texter av kvinnliga författare, så som 1700-talsromanen Fantomina av Eliza Haywood. Jag har även publicerat artiklar om mänskliga rättigheter och Hannah Arendts filosofi. Läsåret 2008-2009 tillbringade jag som gästforskare vid University of California Berkeley.
Mina undervisnings- och handledningserfarenheter sträcker sig från grund- till doktorandnivå. Undervisningen omfattar allmän idéhistoria från antiken till våra dagar – inom campus- och nätkurser – om än framför allt filosofihistoria, politisk idéhistoria, människorättens idéhistoria och teoretiska perspektiv. På ett flertal kurser diskuterar jag historiografiska frågor tillsammans med studenterna i direkt relation till de ämnen som behandlas. En inte ringa del av mina undervisningsuppdrag har utspelat sig inom tvärvetenskapliga och fakultetsöverskridande samarbeten.
Sedan hösten 2018 är jag programkoordinator för masterprogrammet Kritiska studier. Jag har varit studierektor för idé- och lärdomshistoria (hösten 2016-2019) och dessförinnan biträdande studierektor för de fakultetsöverskridande programmen vid Centrum för europastudier. Jag medverkade som doktorand vid initieringen av ett tvärvetenskapligt centrum för studiet av mänskliga rättigheter (numer förlagt till Institutionen för globala studier, GU), och ingick under ett flertal år i dess vetenskapliga råd. Utöver samverkan mellan olika institutioner och fakulteter inom universitetet har jag regelbundet medverkat i andra offentliga arrangemang. Jag ingår i redaktionsrådet för LIR.journal och har redaktionella erfarenheter sedan min tid i redaktionen för tidskriften Res Publica. Tillsammans med Mats Rosengren och Ola Sigurdson har jag redigerat skriftserien logos/pathos för Glänta produktion.
-
Konsten att kontextualisera: Om historisk förståelse och meningsskapande. Staffan Bergwik, Linn Holmberg & Karin Dirke
(red.)
Maria Johansen
Scandia: Tidskrift för historisk forskning - 2022 -
Kritik – Om revolutionen av Hannah
Arendt
Maria Johansen
Ord & bild - 2022 -
Fantasmernas spektrum: Om Eliza Haywoods "Fantomina. Or, Love in a maze"
(1725)
Maria Johansen
Lychnos - 2016 -
Hannah Arendt och samtidens nya
människa
Maria Johansen
Glänta - 2014 -
Centrala universitetsvärden hotas av
bolagiseringsidén
Roland Arnrup, Victoria Fareld, Johan Fornäs, Sylva Frisk, Gunlög Fur, Hillevi Ganetz, Mattias Gardell, Maria Hedman Hvitfeldt, Erika Höghede, Dimitrios Iordanoglou, Lars Jalmert, Maria Johansen, Peter Josephson, Thomas Karlsohn, Linda Laikre, Åsa Bharathi Larsson, Patricia Lorenzoni, Sven-Eric Liedman, Guy Madison, Edda Manga, Christian Munthe, Ulrika Nilsson, Sören Nylin, Erik J Olsson, Julia Peralta, Mats Persson, Gunilla Priebe, Sharon Rider, Tetz Rooke, Niklas Rådström, Staffan Söderblom, Jens Sörensen, Mattias Tydén, Magnus Zetterholm, Johan Öberg
Dagens Nyheter - 2013 -
Oändlig repetition. Hannah Arendt och begreppet det
sociala
Maria Johansen
Sociologik. Tio essäer om socialitet och tänkande - 2011 -
This is the time. And this is the record of the
time.
Maria Johansen
Kultur og Klasse - 2010 -
Levande
döda
Maria Johansen
Personbevis. Passets födelse i medeltidens Europa. Valentin Groebner. - 2010 -
Om makt och våra
kroppar
Maria Johansen
Makt - 2008 -
Three questions on the state of exception and secret service answerd by Maria
Johansen
Maria Johansen
Geist - 2008 -
Some Versions of a Paradox: A Non-Sovereign Approach to the Rights of
Man
Maria Johansen
documenta 12 online journal - 2007 -
De mänskliga rättigheternas
paradox
Maria Johansen
Glänta - 2007 -
Odjurets
tal
Maria Johansen
Kärnfelt, J. (red). I skuggan av samtiden. En vänbok till Sven-Eric Liedman och Amanda Peralta - 2006 -
Offentlig skrift om det hemliga : raison détat, SOU och
varulven
Maria Johansen
2005 -
Offentlig skrift om det hemliga. Raison. d'état, SOU och
varulven
Maria Johansen
2004 -
Ovisshetens villkor. Om Hannah Arendts politiska
etik
Maria Johansen
Rosengren, M. & Sigurdson, O. (red). Penelopes väv. För en filosofisk och teologisk pathologi - 2003 -
SO(H)U
Maria Johansen
Res Publica - 2003 -
Res Publica. Hemligheter
#59
Maria Johansen, Ingemar Karlsson
2003 -
Om text. En vänbok till Eva-Lena
Dahl
Maria Johansen, Thomas Karlsohn
2002 -
Inledning
Maria Johansen, Thomas Karlsohn
Om text. En vänbok till Eva-Lena Dahl, (red.) Thomas Karlsohn och Maria Johansen - 2002