Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Tre frågor till Joakim Ruist som studerat flyktingars integration på arbetsmarknaden

Publicerad

Det har inte blivit svårare för olika grupper av flyktingar att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Det visar nationalekonomen Joakim Ruist, forskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, i en ny rapport som gjorts på uppdrag av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi.


Vad är det mest intressanta du kommit fram till?

– Jag tycker att det mest intressanta är att det inte ser ut att ha blivit svårare för flyktingar att komma in på arbetsmarknaden de senaste tjugo åren, trots alla de enklare industrijobb som försvunnit under tiden och trots att antalet flyktingar blivit så mycket större. Jag tycker också att det är intressant att se att kvinnors sysselsättning, som efter kort tid i landet ligger ganska långt under mäns, näst intill kommer ikapp på 15-20 års sikt.

Joakim RuistVilka är de största utmaningarna som du ser det?

– Jag tror att det är bra att försöka vara blygsam med hur mycket bättre man tror att flyktingars integration på arbetsmarknaden ska kunna bli. Det tar tid, det har alltid tagit tid och det tar tid i andra länder också. Och det finns inga färdiga recept på saker vi inte redan gör, som vi är säkra på skulle ha stora positiva effekter. Jag tror det vore bra om vi såg det lite mer som att vi får acceptera att det tar tid. Sedan ska vi alltid jobba för att göra den tiden kortare om möjligt, men jag tror inte att vi ska vänta oss stora förändringar.

Du har kritiserats för att sätta ett pris på flyktinginvandringen, hur ser du på det?

– Det finns många människor som undrar hur mycket pengar flyktinginvandringen kostar den offentliga sektorn. Om då inte vi som har kompetensen att göra det, försöker ge ett svar på den frågan, lämnas fältet fritt för människor att tro eller hitta på vad de vill och vad som passar deras syften. Och det tror jag att varken Sverige eller flyktingarna vinner på. 

Ladda ner studien Tid för integration - en ESO-rapport om flyktingars bakgrund och arbetsmarknadsetablering av Joakim Ruist