Bild
Kristina Alstam och Annelie de Cabo är forskare och programledare för den nya krimpodden "Med kriminella hälsningar"
Länkstig

Podd ger röst åt socialt arbetes roll i debatten om brott och straff

Publicerad

Ny krimpodd från Göteborgs universitet vill ge en ny syn på kriminalitet. Med avstamp i forskning uppmärksammas omdiskuterade och populära frågor om brott och straff. “Väldigt få företrädare för socialt arbete uttalar sig”, säger Kristina Alstam, forskare och poddskapare.

Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitets nya podcast "Med kriminella hälsningar − En podd om socialt arbete, svåra frågor och obehagliga sanningar" tar upp frågor om gängkriminalitetens orsaker och samhällets förmåga att förebygga brottslighet.  

− Frågan om brott och straff är just nu vanvettigt heta. Alla har en åsikt och man vinner val med populistiska föreställningar om kriminalitet, kriminella handlingar, om vad som kommer åt det och vad botemedlet är. Och väldigt få företrädare för socialt arbete uttalar sig, säger forskaren Kristina Alstam som är en av poddens programledare.  

Bild
Annelie de Cabo och Kristina Alstam är programledare för podden "Med kriminella hälsningar"
Forskarna Annelie de Cabo och Kristina Alstam, Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet, är aktuella med podden "Med kriminella hälsningar"

Politiker, kriminologer och poliser får mycket utrymme i diskussionen, medan få personer inom socialt arbete hörs, menar poddskaparna och forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo. Podden vill bryta trenden genom att lyfta fram vad forskningen säger och ge en mer holistisk syn på kriminalitet. 

− Vi riktar oss inte i huvudsak till forskarsamhället. Utan vi vill ge en röst åt de som arbetar inom socialt arbete och bidra till en nyanserad debatt genom att problematisera och diskutera olika preventionsstrategier, säger podd- och forskarkollegan Annelie de Cabo. 

I det första avsnittet diskuterar forskarna tillsammans med gästen Andreas Wetterberg, enhetschef på Ung Angered och Ung Öst, om varför människor hamnar i kriminalitet och vilka bidragande faktorer som finns.  

−  Det är viktigt att diskutera de sociala omständigheterna och villkoren som människor lever under för att förstå hur och varför människor hamnar i kriminella sammanhang, säger Kristina Alstam. 

Två avsnitt till är planerade att släppas i sommar. Det andra med fokus på kriminaliseringen av sociala problem och det tredje tar upp frågan om straff och effekterna av fängelse. Båda avsnitten gästas av verksamma från praktiken inom socialt arbete.  

Det första ni säger i podden är att ni har åsikter och inte är neutrala. Ska inte forskning vara värderingsfri? 

− Alla har värderingar, det är vi tydliga med. Väldigt ofta menar andra forskare att det de redovisar är objektivt neutrala resultat. Men så fungerar det inte, det vill vi vara tydliga med. Det här är en fråga om val och att ta ställning i olika frågor, säger Annelie de Cabo. 

− När man pratar om kriminalpolitiska åtgärdsförslag måste man förstå att man pratar om ideologi. Du kommer aldrig hitta en kriminologisk vetenskap som är objektiv. Vem du är, vad du tycker och vad du vill kommer alltid att påverka sättet som vi hanterar kriminalitet på. Det finns ingen neutral ideologisk ståndpunkt att ställa sig vid och då vore det fåfängt av mig och Annelie att låtsas som om vi är de enda två magnifika undantagen som kan vara neutrala. För sanningen är att ingen deltagare i den kriminalpolitiska debatten är neutral. Ju förr vi deklarerar det, desto bättre, säger Kristina Alstam. 

"Med kriminella hälsningar" är ett tillskott till det svenska podcastlandskapets krimpoddar och erbjuder en forskningsbaserad och kritisk diskussion om socialt arbete och brottslighet. 

Text: Louise Älgne, kommunikatör

Podden "Med kriminella hälsningar"
Foto: Gunnar Jönsson
Om podden “Med kriminella hälsningar” 

En podd om socialt arbete, svåra frågor och obehagliga sanningar. Med kriminella hälsningar är en podd från Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet. Podden lyfter fram forskning och socialt arbete som viktiga delar av diskussionen om kriminalitet och straff. Genom att utmana etablerade uppfattningar och erbjuda en forskningsbaserad synvinkel på samhällsfrågor vill podden bidra till en ökad förståelse och diskussion kring ämnena kriminalitet, brott och straff. 

Lyssna på podden: