Bild
Valaffisch från Liberalerna
Valaffisch från Liberalerna i det så kallade Westerbergvalet då partiet steg som en raket i opinionen.
Länkstig

Brott och straff - men utan bilder

För några dagar sedan undrade Ebba Busch över varför polisen inte skjutit med skarpt under oroligheterna i samband med Rasmus Paludans provokation. Det var uppenbarligen ett steg längre än till och med hennes partikamrater var beredda att gå, men annars har lag och ordning varit en återkommande del av högerpartiernas argumentation. Men hur har det sett ut på valaffischerna?

Det parti som var först ute med att lyfta fram brott och straff på valaffischerna var Liberalerna. Dåvarande partiledaren Bengt Westerberg klargjorde att ”det ska vara förbjudet att knarka” inför valrörelsen 1985.  Men utan att visa några skrämmande bilder av knarkets följder. Istället en ledare som med med förtroendeingivande blick klargör partiets ståndpunkt.

Propagandainspektionens genomgång av valaffischer om brott och straff visar att det är omöjligt att hitta några exempel som i bild visar de negativa aspekterna av brist på lag och ordning. Förklaringen ligger förmodligen i en nervositet över att få sitt namn förknippat med skrämmande bilder.

Läs mer om hur budskap om lag och ordning exponerats på valaffischerna i senaste Propagandainspektionen av JMG-professorerna Orla Vigsö och Bengt Johansson. Där bjuder JMG:s forskare på skatter ur sin stora samling av valaffischer och delar med sig av sin kunskap om valkampanjer – nya inlägg varje vecka fram till valet.

Klicka här för att läsa hela inlägget på Bengt Johanssons blogg!