Länkstig

Hällristningar i Europa

Kurs
AE1023
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-12004
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 15 juli 2024.

Kort om kursen

Kursen introducerar Europas hällristningsarv. Vi studerar skapandet av hällristningar i relation till samtida socio-politiska förutsättningar och som syftesbärare. Kursen presenterar äldre såväl som moderna dokumentationstekniker och ger kritiska insikter i de utmaningar bildtolkning innebär. Därtill ger kursen en introduktion till hur vi utifrån ett turistperspektiv kan gestalta och offentliggöra hällristningsmaterialet som en del av vårt kulturarv. Vidare diskuterar vi formella kriterierna för kulturarv liksom ristningarnas hållbarhet.

Om utbildningen

Föreliggande kurs ger en introduktion till Europas hällristningsarv vilka kommer kontextualiseras i relation till de socio-politiska förutsättningar i vilka hällristningarna skapades för att visa att dessa inte bara var vackra bildmotiv, utan syftesbärare. Kursen ger en introduktion till olika  dokumentationstekniker där både äldre som moderna metoder presenteras. Dessa ger kritiska insikter i de utmaningar man ställs inför gällande bildtolkning som kan variera beroende på dokumentationsmetod. Kursen kommer även ge en introduktion till hur man utifrån ett turistperspektiv gestaltar och offentliggör hällristningsmaterialet som en del av vårt kulturarv. I detta sammanhang kommer även dess potential att listas som just kulturarv att kritiskt diskuteras såväl som aspekter om ristningarnas hållbarhet. Kursen består av två delkurser (7,5 hp vardera)

Hällristningar i Europa och Skandinavien
Den första delkursen introducerar Europas hällristningsmaterial med fokus på Skandinavien. Kursen diskuterar bredden och komplexiteten av bildmotiv och stilar i olika områden. För att öka förståelsen för vad ristningar representerar kommer deras placering och kronologi att uppmärksammas.

Hällristningsforskning och dokumentation - teori, metod, tolkning
Den andra delkursen har ett kritiskt fokus sett till relationen mellan dagens hällristningsforskning och utmaningen med äldre dokumentationsmetoder som kontrasterar de bildtolkningar som framträder med modern metod. Även värdet av att dokumentera ristningar och därmed synliggöra ett kulturarv till samtiden såväl som eftervärlden diskuteras. Kursen kommer dessutom behandla hur vi på ett metodologiskt hållbart sätt presenterar hällristningar för en bredare publik. Därutöver kommer teoretiska förhållningssätt diskuteras kritiskt utifrån en metodologi som lett fram till nya tolkningar för livsvillkoren under bronsåldern.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

30 hp i arkeologi (grundkurs eller motsvarande).

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.