Bild
Miniatyrstad byggd i kartong.
Länkstig

Studenter från Göteborgs universitet ger ut reseguide till en fiktiv stad

Studenter från Göteborgs universitet ger ut en antologi som samlar berättelser om stadens olika interaktioner. Projektet är en del av utbildningen i redaktionell praktik och har drivits av studenterna själva – från idé till färdig bok. Releasefesten hölls på Litteraturhuset i Göteborg.

Under andra året på programmet Redaktionell praktik, ett litteraturvetenskapligt kandidatprogram, har studenterna som uppgift att driva ett redaktionellt projekt. Vilma Wirenhed och Alva Ekwall har tillsammans med sin klass skapat en antologi som utforskar de interaktioner som kan uppstå i en stad. 

– Det blev en antologi eftersom vi alla ville få ut maximalt av erfarenheten och de praktiska momenten, säger Vilma. När vi spånade på idéer märkte vi att det som intresserade oss mest var möten och interaktioner mellan människor. Staden blev en tacksam kuliss att arbeta med. 

En universell reseguide

Antologin är utformad som en reseguide till en fiktiv stad som framträder genom olika litterära bidrag. Här finns texter som beskriver allt från möten i kollektivtrafiken, en träff med nya grannar på en restaurang, till ett brev till en gammal vän och en festnatt på en klubb. 

– Vi ville nå ut brett och skickade ut ett ”Open Call” till författarlinjer och konstskolor, vi affischerade och gick ut i olika digitala kanaler. Vi fick cirka 60-70 bidrag från hela landet, säger Vilma. 

– Det är kul att det är en så stor variation av innehållet och många olika typer av texter; både dikter, noveller och kortare prosa. En av texterna är utformad som ett polisutdrag, säger Alva. 

Bild på bok.

”Lista ut saker själv, testa och prova sig fram” 

Under en halvårstid har klassen arbetat tillsammans och i olika arbetsgrupper för att skapa både antologins innehåll och utformning. Att få omsätta sina teoretiska kunskaper i praktik tycker de är viktigt. 

– Lärarna har funnits som ett stöd men har också gett oss väldigt fria händer. Det gör ju verkligen att man har fått lista ut saker själv, testa och prova sig fram, säger Alva. 

Vilma fortsätter: 

– Själv har jag tyckt att det varit väldigt givande att få jobba med skribenter i rollen som huvudredaktör och redaktör av text. Det är skillnad på att redigera dina egna och kompisars texter och att få gå in i den professionella rollen med auktoritet. 

Bokrelease på Litteraturhuset 

Den färdiga antologin släpptes på Litteraturhuset den 14 maj. Under kvällen fick besökarna interagera med olika delar av staden och lyssna på bidrag upplästa av författarna själva. 

– Vi utformade rummet som en stad. Innanför dörrarna fanns turistinformation, vi hade också en bar, ett kafé, en bokhandel och en trubadur. Dessutom ett interaktions-bingo där besökarna fick interagera med varandra. 

Alva Ekwall och Frida Kristensen på releasefesten.

Text: Hanna Erlingson