Länkstig

Missa inte reportageserien om personcentrerad vård i radio P4

Torsdag 27/4 och fredag 28/4 sände Morgon i P4 Göteborg en serie korta reportage om personcentrerad vård och införandet i Västra Götalandsregionen.

Den 27-28/4 sände radio P4 Göteborg en serie korta reportage om personcentrerad vård i programmet Morgon i P4 Göteborg. Det är journalisten Epp Andersson som har engagerat sig i ämnet. Hon har intervjuat en rad personer inom Västra Götalandsregionen, som nu håller på att införa personcentrerad vård i hela regionen med hjälp av GPCC och GPCC Implement. 

Ett personcentrerat arbetssätt ska införas i allt från hälso- och sjukvård och primärvård till tandvård och hälsa och habilitering, ett jättearbete som beräknas ta flera år. Hon har även intervjuat en patientrepresentant som är mycket insatt i ämnet, Håkan Hedman, medlem i GPCCs styrgrupp, ordförande i Njurförbundet och Hedersdoktor i Sahlgrenska Akademin.

Kortare klipp ur sändningarna ligger som nyheter på P4 Göteborgs hemsida:

”Kortare vårdtid och tryggare patienter med personcentrerad vård.” Här berättar biträdande verksamhetschef Malin Liljevall om arbetet med personcentrerad vård på Sahlgrenska universitetssjukhuset. 


”Njursjuk: Sjukvården ser mig som expert på min sjukdom.” I detta korta uttalande berättar Håkan Hedman om personcentrerad vård och sin erfarenhet av vård ur ett långt perspektiv. 


• ”Psykosvården mindre våldsam med nytt sätt att lyssna på patienter”. Överläkare Mats Gustafsson och biträdande vårdenhetschef Beatrice Adriansson Carlsson berättar om införandet av personcentrerad vård på fyra psykosavdelningar på SU/Mölndal.

 
”Psykospatienterna förstår ofta mer än man trott”. Mer från Mats Gustafsson och Beatrice Adriansson Carlsson.