Bild
Falukorv med en svensk flagga
Foto: Roland Magnusson, Mostphotos
Länkstig

En falukorv betyder så mycket

Senaste inlägget i Propagandainspektionen: veckans snackis om falukorvens plats i valrörelsen. Snackisen tog fart efter att Ebba Busch haft med nämnda korv till en radiodebatt i SR för att illustrera hur inflationen skapat problem för väljarnas vardag. Hon är inte först med rekvisita i debatter.

Snackisen har inte minst rört det faktum att Busch tog med rekvisitan till en debatt i radio. En falukorv - eller prylar generellt - är ju knappast sinnebilden för “bra radio”. Men givetvis var det inte ett misstag. Det tas bilder till webben och även selfies för publicering på sociala medier i alla sammanhang. Det var oväntat, bröt mönstret och då var snackisen ett faktum.

Busch är inte först med att ta med sig rekvisita i politiska sammanhang. Vi kan hitta många exempel och det finns åtminstone tre typer av politisk rekvisita: pedagogiska rekvisitan, prylar som ska konkretisera politiska förslag eller förhållanden, expressiva rekvisitan som istället handlar om att skapa en laddad situation och den personliga rekvisitan vilken laddas med den egna personen, hens erfarenheter och personlighet för att göra en poäng i den politiska teater som modern politik i mångt och mycket är.

Propagandainspektionen dyker i senaste inlägget ner i rekvisitans betydelse för politiker att göra sin poäng tydlig. 

Där bjuder JMG:s forskare på skatter ur sin stora samling av valaffischer och delar med sig av sin kunskap om valkampanjer – nya inlägg varje vecka fram till valet.