Efter studierna inom matematik
Vad kan du göra efter en utbildning i matematik? Matematiker arbetar inom verksamheter som kräver avancerade matematiska eller statistiska metoder. Medellönen är hög och karriärmöjligheterna goda. Här hittar du exempel och intervjuer på vad du kan göra efter utbildningen!
Vad arbetar en matematiker med?
Matematiker och statistiker arbetar inom vitt skilda områden av utveckling och forskning, såsom utveckling av läkemedel, mobiltelefoni, fordons- och flygteknik, krypteringsmetoder, bildbehandling och datorgrafik. De arbetar även inom andra verksamheter som kräver avancerade matematiska eller statistiska metoder, till exempel för att optimera resursanvändningen med hänsyn till miljö och ekonomi, för att bestämma optionspriser eller försäkringspremier.
Exempel på arbetsgivare är teknik- och konsultföretag, läkemedelsföretag och försäkringsbolag samt statliga och kommunala verksamheter som rör ekonomi, miljö, trafik etc. Även i ett internationellt perspektiv är karriärmöjligheterna mycket goda.
Läs våra intervjuer med tidigare studenter för att få ett par konkreta exempel på vad studenter på programmet gör efter examen.
Medellönen för en matematiker är hög. Enligt en undersökning som rådgivningsföretaget Max Matthiesen gjort är matematiker den yrkeskategori som har högst lön i förhållande till hur svårt det är att komma in på utbildningen. Enligt deras statistik har en matematiker till exempel bara 4% lägre medellön jämfört med en läkare och 40% högre än en civilingenjör.
En matematiker har bara 4% lägre medellön jämfört med en läkare och 40% högre än en civilingenjör
Studera vidare inom matematik
Efter Matematikprogrammet är ett val studera vidare inom Masterprogrammet i matematiska vetenskaper. Då öppnar sig en större arbetsmarknad samt möjligheten att gå vidare med en forskarutbildning.
Möjligheten finns också att läsa kombinera matematikstudier med lärarutbildningens korta program och bli gymnasielärare.
Matematiker och statistiker är efterfrågade
Mer information om arbetsmarknaden för matematiker finns bland annat på fackföreningen Naturvetarnas hemsida. Värt att läsa är också SACO:s rapport om framtidsutsikterna för olika akademikeryrken. Deras prognos för Matematiker/Statistiker inleds med följande text:
"Matematikers och statistikers kompetens är efterfrågad, och det är idag lätt att få jobb. Kompetensen efterfrågas inom allt fler branscher och områden i takt med att de matematiska modellerna och applikationerna blivit alltmer komplexa. Hälften av yrkeskåren är över 50 år, och vi kan förvänta oss en hel del pensionsavgångar de närmaste åren. Samtidigt kommer få nyexaminerade ut på arbetsmarknaden. Prognosen är att det kommer vara liten konkurrens om jobben för både nyexaminerade och erfarna även om fem år."
För dig som är intresserad av Matematisk statistik rekommenderas att gå med i Svenska statistikfrämjandet. Bland annat annonseras majoriteten av alla statistikjobb i Sverige via e-post till föreningens medlemmar.
Arbetsmarknad
I dag används avancerade matematiska metoder och modeller inte bara i traditionella tekniska och naturvetenskapliga sammanhang, utan också inom en rad nya områden. Matematiken är till exempel ett grundläggande verktyg när vi ska planera flygrutter, kryptera meddelanden, prissätta optioner eller försäkringspremier, testa läkemedel, utveckla datorspel eller sökmotorer och mycket mer. Behovet av professionell matematikkompetens har därför ökat inom många områden på arbetsmarknaden.
Matematiska modeller inom forskning
Inom forskning används matematiska modeller och analyser för att beskriva verkligheten. Samtidigt är matematiken ett självständigt och livaktigt forskningsområde som ständigt utvecklas, såväl oberoende av de praktiska tillämpningarna som i växelverkan med dessa. Matematiker efterfrågas inom i stort sett alla arbetsmarknadens sektorer och branscher och konkurrensen om jobben är liten. Som matematiker är du ofta aktiv inom forskning och utveckling, analyserar data och utför statistiska analyser, optimerar processer eller löser problem. Du kan bland annat arbeta med:
- optimering av resurser med hänsyn till miljö och ekonomi
- kryptering för säker kommunikation
- programmering och utveckling av IT-lösningar
- prövning av nya läkemedel
- opinions- och marknadsundersökningar
- riskbedömningar av aktieportföljer
- prissättning av optioner eller försäkringar
- modellering och numeriska beräkningar inom forskning och utveckling
- utbildning
