Hoppa till huvudinnehåll
Video (1:27:04)
Se det inspelade webbinariet om pressfrihetens dag
Bild
Bild på inbjudan till Pressfrihetens dag
Länkstig

Var med och fira Pressfrihetens dag

Pressfrihetens dag firas den 3 maj med ett webbinarium på Göteborgs universitet där alla intresserade bjuds in att själva tycka till om angelägna frågor. Var det till exempel rätt eller fel att stoppa president Trump på Twitter? Och kan journalistens opartiskhet förenas med att ta aktiv ställning i samhällsfrågor?

För 30 år sedan fick pressfrihet en universell innebörd – ett resultat av en UNESCO- konferens i Windhoek, Namibia, där afrikanska journalister och forskare formulerade ett antal grundläggande principer för yttrandefrihet. Den 3 maj 1991 antogs den så kallade Windhoek-deklarationen där det fastställs att medierna ska vara fria, pluralistiska och oberoende.

– Fortfarande ser vi hur journalister trakasseras, attackeras, arresteras och till och med mördas i allt fler länder, och det har ökat under covid-19 pandemin, säger Ulla Carlsson, UNESCO-professor i yttrandefrihet, medieutveckling och global politik vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), Göteborgs universitet.

Webbinarium om grunderna

Pressfrihetens dag högtidlighålls med ett webbinarium på Göteborgs universitet måndagen den 3 maj arrangerat av Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne och JMG.

Där berättar Ulla Carlsson mer om varför vi firar Pressfrihetsdagen ur ett globalt perspektiv utifrån en nyskriven text, "Från Windhoek 1991 till Windhoek 2021" som du kan läsa här

Anna Skarhed, före detta justitiekansler och ordförande i Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, lyfter det juridiska perspektivet.

Aktiv medverkan från publiken

Publiken kommer att få möjlighet att aktivt medverka och uttrycka sin åsikt i aktuella frågor, såsom beslutet att stänga ner president Trumps Twitterkonto och om det går att vara både aktivist och journalist.

– Det blir en interaktiv debatt där vi ställer deltagarna inför publicistiska dilemman.  Ett experiment som vi hoppas faller väl ut. Det är rappt och kräver att deltagarna koncentrerar sitt budskap maximalt, säger Kristian Wedel, journalist på GP och styrelseledamot i Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne.

Håll debatten levande

− Det är viktigare än på länge att hålla debatten om pressfriheten levande. Pressfriheten är utsatt för tryck och det är viktigt att visa att de här frågorna är centrala för vilken demokrati som helst, säger Kristian Wedel.

Han får medhåll av Monica Löfgren Nilsson, prefekt vid JMG.

– Pressfrihetens dag är en viktig påminnelse om att inte ta saker för givet, och den utveckling som nu sker går åt fel håll, säger hon.

Medverkande

Ulla Carlsson (UNESCO-professor), Martin Jönsson (redaktionell utvecklingschef, Dagens Nyheter), Nils Funcke (journalist och författare), Anna Skarhed (ordförande i Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne och f.d. justitiekansler), Björn Tunbäck (journalist, SVT), Kristian Wedel (journalist på GP och styrelseledamot i Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne) och Monica Löfgren Nilsson (prefekt, JMG).

Mer information och anmälan

Webbinariet hålls på Zoom måndagen den 3 maj kl. 15:00−16:30. Det är öppet för alla intresserade, men föranmälan krävs.

Anmäl dig här: https://www.gu.se/evenemang/tyck-till-pa-pressfrihetens-dag. Efter anmälan skickas en länk till webbinariet via e-post.


Område
Evenemang