Bild
Gråtande nyfödd bebis på skötbord, iförd grön overall och blöja.
Foto: iStock
Länkstig

Tarmens skydd byggs upp direkt efter födseln

Publicerad

De första veckorna i livet är avgörande för att tarmen ska utveckla ett fungerande försvar mot bakterier. Forskare vid Göteborgs universitet visar att både slembarriären och särskilda skyddsceller i tarmen snabbt mognar – och att detta styrs av de bakterier som tidigt flyttar in i tarmen.

Resultaten publiceras i tidskriften Journal of Experimental Medicine och bygger på forskning gjord i möss.

Direkt efter födseln börjar tarmen fyllas med bakterier från omgivningen. Samtidigt måste kroppen snabbt bygga upp ett skydd mot just dessa mikrober. 

– Vi visar att en fungerande slembarriär utvecklas bara några dagar efter födseln, men bara om tarmen koloniseras av mikrober, säger George Birchenough, docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien.

Slemceller med sensorfunktion

Efter att slembarriären är på plats bildas också en typ av specialiserade slembildande bägarceller. Dessa bägarceller fungerar som sensorer som kan känna av bakterier som försöker ta sig igenom skyddet. Om det sker, reagerar cellerna direkt och utsöndrar extra slem för att hindra bakterierna från att nå tarmväggen.

Forskarna kunde även visa att en viss enzym, kallad Duox2, spelar en viktig roll för att aktivera detta försvar. Enzymet påverkas av bakterierna i tarmen och är nödvändigt för att skyddscellerna ska fungera som de ska.

Mikroskopbild av tarmceller med röda bägarceller i fokus.
Bägarceller (röda) som håller på att bildas i tarmens slemhinna hos en nyfödd.
Foto: George Birchenough lab

Det tidiga livet i tarmen

Forskningen är gjord i möss, men ger viktig kunskap som kan vara relevant även för människor.

Bild
Man i glasögon i labbmiljö, bär tröja med fågelmotiv.
George Birchenough
Foto: Niclas Lundh

– Även om studien är gjord i djur, tror vi att liknande processer sker hos människor. Det här kan vara särskilt viktigt för att förstå varför barn som föds för tidigt eller får antibiotika tidigt i livet har ökad risk för tarmsjukdomar senare, säger George Birchenough.

Nästa steg för forskarna är att undersöka om det går att på konstgjord väg stödja utvecklingen av tarmens skydd hos nyfödda som inte har en fullt fungerande mikrobiota.

– Vi vill ta reda på om vi kan hjälpa till att bygga upp slembarriären hos barn där den inte utvecklas som den ska, säger George Birchenough.

Studien lyfter hur viktig den tidiga kontakten med bakterier är för att immunsystemet ska utvecklas normalt – och hur aktiv roll tarmens egna celler spelar i det skyddet.

Artikel: Neonatal microbiota colonization primes maturation of goblet cell–mediated protection in the pre-weaning colon; https://doi.org/10.1084/jem.20241591