Bild
Kollage med fotografier på timmer och yxa, tapetrullar, böjd bandkniv och färgprover.
Länkstig

Siktet framåt med ett öga i backspegeln

Publicerad

Byggnadsvårdens konvent samlar mer än 500 fackpersoner i Mariestad och bjuder även in besökare till en marknad. Fokus under dagarna är hur det går att jobba med hållbarhet ur ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv genom att vårda och ta hand om den byggda miljön, bibehålla hantverkskunnande, samt återbruka och slå vakt om omistliga värden.

– Byggnadsvården som bransch förstår vikten av att ha ett öga i backspegeln för att kunna jobba medvetet med samhällsomställningen, säger Linda Lindblad, verksamhetsledare vid Hantverkslaboratoriet.

Byggnadsvårdskonventet genomförs 21–23 september och har över 120 programpunkter om byggnadsvård. Drygt 550 personer som jobbar bland annat som snickare, timmermän, dekormålare, ingenjörer, antikvarier, arkitekter och representanter för museer och myndigheter kommer att mötas i Mariestad.

– Årets tema på konventet ger byggnadsvårdare en möjlighet att tillsammans diskutera hur vi i ett vidare perspektiv kan bidra med kunskap om hållbart samhällsbyggande, säger Linda Lindblad.  

I anslutning till konventet arrangeras även en byggnadsvårdsmarknad den 23–24 september. Här kan besökare träffa Sveriges främsta experter på gamla hus och få tips och råd på hur renovation, restaurering och nybyggnation sker på ett beprövat och hållbart vis. Det kommer även ges föreläsningar om fönsterrenovering, linoljefärg och hur man bäst lyckas med sitt hus.

Byggnadsvårdens konvent arrangeras av Hantverkslaboratoriet, Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen, Riksantikvarieämbetet, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Byggnadsvårdsföretagen.

Information
  • Konventet invigs i Mariestads domkyrka klockan 13.30 den 21 september av Riksantikvarie Joakim Malmström.
  • På kvällen den 22 september delar Svenska Byggnadsvårdsföreningen även ut priset Årets byggnadsvårdare.
  • Mässan Byggnadsvårdens marknad öppnar för besökare klockan 13.00 den 23 september.

Område
Evenemang