Bild
Helikopter bekämpar skogsbrand
Länkstig

Nationellt projekt om lokaljournalistik i krissituationer startar

Publicerad

I september startar ett projekt för att stärka den lokala journalistikens förutsättningar i kriser och krig. JMG står för forskningsdelen i projektet.

Projektet "Stärkt lokaljournalistik i krissituationer" drivs från den nationella samverkansplattformen Medier och Demokrati i Lindholmen Science Park. Under knappt två år ska forskare och praktiker testa om, och i så fall hur, samverkan mellan lokala nyhetsmedier och en ideell organisation (Svenska Lottakåren) kan stärka informations- och kommunikationsleden och därigenom skapa bättre förutsättningar för de lokala medierna att snabbt få verifierade uppgifter vid krissituationer. Vilket i sin tur skulle kunna ge lokalsamhällen bättre tillgång till viktiga nyheter och information. 

Forskningsdelen i projektet leds av Bengt Johansson från JMG. 
– Den lokala journalistiken är beroende av det lokala samhället för att få nyheter. Och kan man stärka den journalistiska kvaliteten, vilket är centralt för att berätta vad som händer under en kris då vi lever i en värld av rykten och desinformation så bidrar det till välinformerade medborgare, säger han. 

Fakta

Projektet Stärkt lokaljournalistik i krissituationer är ett samarbete mellan Medier och Demokrati, Blekinge Läns Tidning, NWT, Svenska Lottakåren och Göteborgs universitet

Mer om projektet finns att läsa på Medier och Demokratis sida: https://medierochdemokrati.lindholmen.se/nyheter/starkt-journalistik-i-kriser-och-krig