Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Mingelbild från Mediemötet 2019
Foto: Niclas Hammarström
Länkstig

Missa inte Mediemötet om pandemin och journalistiken

Nu är Mediemötet åter. Den här gången i digital form med pandemin och journalistiken i fokus.

Sedan 2015 har Mediemötet samlat mer än tusen journalister och andra intresserade av aktuell journalistik. Ett årligen återkommande seminarium som genom åren lyft angelägna frågor som utrikesjournalistik, flyktingkris och journalistik, åsiktsjournalistik, nya tider i politiken och i journalistiken samt medier och klimatet.

Förra året blev det inget eftersom covid-19 bröt ut strax före arrangemanget som då skulle handla om källkritik.

Men nu är det tillbaka för sjätte gången – och i digital form.

Tillfälle för eftertanke och fortbildning

– Eftersom det senaste årets journalistik har dominerats av corona, kändes det självklart att försöka utvärdera den svenska pandemijournalistiken, både med hjälp av journalister som har jobbat intensivt med frågan och med den forskning som redan finns i ämnet, säger Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning.

Borås Tidning är en av arrangörerna tillsammans med Västsvenska Journalisters Stiftelse, institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet och Publicistklubben Västra.

– Vi är mycket glada över årets fina program med flera intressanta inslag som tar avstamp i journalistiken under det här dramatiska coronaåret. Mediemötet ska ju vara ett tillfälle för både eftertanke och fortbildning, fortsätter Stefan Eklund.

Vad har vi lärt oss?

Amina Manzoor, medicinreporter på Expressen, kommer att berätta om journalistik i pandemins och infodemins tid. Professor Bengt Johansson delar med sig av erfarenheter och kunskaper från den intensiva forskningen under covid-19 om nyhetsbevakning och kriskommunikation – fem saker som vi lärt oss.

Dessutom blir det utdelning av årets Nils Hornerpris till Niclas Hammarström, bildjournalist, och Magnus Falkehed, båda Expressen, som kommer att berätta och visa bilder på temat Pandemin inifrån.

– Nils Horner-priset delas alltid ut under Mediemötet och årets pristagare har bland annat uppmärksammats för sin gedigna och empatiska coronajournalistik, berättar Stefan Eklund.

Nästa år hoppas arrangörerna att seminariet åter kan genomföras med alla deltagare fysiskt på plats.

Mer information och anmälan

Mediemötet vänder sig till journalister, blivande journalister, forskare och andra intresserade av aktuell journalistik.

När och var: tisdagen den 18 maj klockan 18:00-19:45 via Zoom.

Arrangemanget är kostnadsfritt, men du behöver anmäla dig för att få länk till seminariet via e-post. Läs mer och registrera dig här: https://bit.ly/3raS13A

Läs mer om tidigare Mediemöten här.