Länkstig

Lina praktiserar på distans för Svensk-amerikanska handelskammaren

Publicerad

Lina Nygren praktiserar på Swedish American Chambers of Commerce sedan i augusti. På grund av pandemin så har hon hittills jobbat från Sverige och praktiken har skett helt digitalt. Det tycker Lina har fungerat supersmidigt – både när det gäller det interna arbetet och två större event som hon varit med och arrangerat.

Bild
porträtt Lina Nygren
Lina Nygren

Lina har fått Sten-Olof Palm stipendium som kan sökas av studenter från Handelshögskolan.

Vad har du för arbetsuppgifter på SACC-USA?
Jag är ansvarig för marknadsföringen och kommunikationen, såväl fysisk som digital. Nu i och med Covid-19 har det dock enbart blivit fokus på digital marknadsföring och kommunikation, eftersom vi inte kunnat ha några fysiska event. Mina arbetsuppgifter innefattar bland annat; copywriting, skapa grafiskt material till hemsida, event och sociala medier, sätta marknadsföringsstrategier, skapa kampanjer, bygga ny hemsida och utveckla den existerande hemsidan samt hjälpa våra 19 regionala kammare med diverse grafiskt material eller marknadsföra deras event på våra kanaler. Jag ansvarar också för vårt nyhetsbrev som kommer ut en gång i månaden, där arbetet bland annat inkluderar att intervjua och skriva artiklar om företagsledare i vårt nätverk.

Det är alltså både mycket hands-on men även en hel del arbete med att planera och sätta strategier för hur vi ska kunna utvecklas och förbättras. Projektledning ingår också, både inom marknadsföring men även kopplat våra två flagship event; SACC-USA Executive Forum och SACC Summit. 

Du arbetar på distans från Sverige under hösten, berätta hur det fungerar!  
Det har fungerat supersmidigt! Självklart hade jag velat vara på plats fysiskt och träffa mina kollegor men det fungerar väldigt bra på distans också. Det är, precis som på de allra flesta jobb, frihet under ansvar, och nu när det är digitalt har det för mig varit extra viktigt att planera och strukturera mina arbetsdagar - Morgonrutinen har blivit helig! 

Vad gäller tidsskillnaden tycker jag det inte är några problem alls. Vanligen jobbar jag 8-17, men på grund av tidsskillnaden börjar mina kollegor i USA först kl 14.00 svensk tid vilket gör att jag kan börja senare och sluta senare om jag vill. De har varit väldigt förstående med tidsskillnaden och kräver inte att vi ska jobba efter kl 17, men att det såklart är välkommet om det passar bra för oss. 

För att lära känna varandra bättre i teamet har vi haft lite interna digitala aw:s, vi jobbar också tight i projekten där vi rings och har digitala möten, vilket gjort att vi blivit ett starkt team trots distans. En liten oskriven regel vi har är att alltid ha kameran på under våra möten för på så sätt skapa upplevelsen att vi ses, något jag tror ökar teamkänslan ytterligare!

Vad gör ni på SACC-USA och hur många arbetar där?
SACC-USA som har sitt kontor i Washington D.C. är en ideell organisation med syfte att facilitera och stödja utvecklingen av handelsförbindelser och investeringsmöjligheter mellan USA och Sverige. Vi jobbar både med projekt för nätverkande och med rekrytering av praktikanter från Sverige till USA och från USA till Sverige. SACC-USA är paraplyorganisationen för hela SACC-nätverket vilket består av 19 regionala kammare över hela USA.

Vi är totalt sju stycken som arbetar på SACC-USA. Två fast anställda och fem trainees, varav två är anställda på ett år och tre är anställda på sex månader. 

Vilka skillnader har du märkt mellan att arbeta med svenskar och amerikaner?
Jag har faktiskt inte upplevt så stora skillnader mellan att arbeta med svenskar eller amerikaner nu när vi arbetar digitalt. Alla har anammat det digitala och det fungerar supersmidigt att arbeta ihop, både med tidsskillnaden och att vi enbart har kontakt via Teams eller Zoom. Att tillägga är att samtliga av mina kollegor är svenska, vilket gör att vi anammar en svensk affärskultur. De skillnaderna jag upplevt är mer när vi jobbat med externa parter, då språket är mer formellt och att det är en mer hierarkisk företagskultur i USA, jämfört med Sverige. 

Är det något du blivit förvånad över?
Hur smidigt det faktiskt har gått att arbeta digitalt. Vi har bland annat hunnit bocka av båda våra flagship event, SACC-USA Executive Forum och SACC Summit, som vi ställde om till att bli digitala och där vi hade över 100 medverkande. Även fast jag tycker det är roligare att träffas och nätverka fysiskt är jag väldigt imponerad över den teknik som finns idag som gör det möjligt att fortsätta jobba precis som vanligt. Det har också varit roligt att se hur alla, både mina kollegor och externa samarbetspartners har anammat tekniken för att fortsätta precis som om vi träffas fysiskt varje dag. 

En annan sak jag kanske inte direkt är förvånad över, men som jag däremot tycker är väldigt utvecklande och roligt, är att vi trainees får så mycket ansvar. Det finns ingen som sätter någon gräns för vad vi får och kan göra, då vi får väldigt fria tyglar att utveckla och komma på nya idéer. Ångrar inte en sekund att jag sökte till SACC-USA! 

Not:
Ursprungligen fick Sam Gharakhani Sten-Olof Palm stipendium 2020, men lämnade av personliga skäl. Lina Nygren som också sökte stipendiet tog över efter Sam.

Om Sten-Olof Palm stipendium

Göteborgs Köpmannaförbund utlyser ett individuellt stipendium för studenter inom området företagsekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och med särskilt intresse för handeln. Stipendiet omfattar två delar, dels ett års praktikplats vid Swedish American Chambers of Commerce Inc. www.sacc-usa.org, i Washington D.C., paraplyorganisationen för 19 regionala kammare runt om i USA, och dels ett stipendiebelopp som avser täcka levnadsomkostnader under praktikperioden. 

Mer om Sten-Olof Palm stipendium och hur man ansöker


Område
Student